Aktuálně





30 května 2012

Výživa kojící ženy


Neméně důležitým tématem je výživa během kojení. Na co si dávat pozor v období těhotenství už víte, ale co je třeba vědět o výživě během kojení?

Zdroj obrázku: http://www.vitalia.cz/specialy/antikoncepce/kojeni/

Tvorba mateřského mléka je spojena se zvýšeným výdejem energie, který souvisí s vyšší spotřebou živin, minerálních látek a také vitamínů. A protože je v tomto období zvýšená potřeba energie, měla by kojící žena tuto energii doplnit tak, aby jí nechyběly základní živiny a také minerální látky a vitamíny. Obecně by se mělo jednat o navýšení energie oproti normálnímu příjmu cca o 500 kcal (2100 kJ) na den. U obézních a těch, které měly velký váhový přírůstek během těhotenství (viz. článek Výživa ženy během těhotenství (1)) není tak velké navýšení potřeba.

Má vliv množství stravy na množství mateřského mléka?

Nemá, množství mateřského mléka spíše souvisí s frekvencí kojení (čím častěji, tím se ho tvoří vice), než s tím kolik toho matka jí. ALE některé složky mateřského mléka (zastoupení mastných kyselin – n-3 a n-6, vitaminy skupiny B také A a C, selen a jód) mohou být ovlivněny tím, jak jsou zastoupeny ve stravě matky. U matek s velmi nízkým příjmem energie hrozí ztráta schopnosti tvořit mateřské mléko.

Má vliv množství tekutin na množství mateřského mléka?

Nemá, neplatí, že čím více žena pije, tím více se tvoří mléka. Každopádně by kojící žena měla dodržovat pitný režim, který by se denně měl pohybovat v rozmezí 2 – 3 litrů, v teplém počasí by měl být ještě vyšší. Nejvhodnější tekutiny jsou polotučné a nízkotučné mléko, ovocné džusy a nesycené minerální vody (pozor na obsah soli).

Je vhodné úmyslně a výrazně hubnout během kojení?

Není – přísné omezení energetického příjmu během kojení s cílem rychle snížit hmotnost na předporodní vede k rychlému úbytku tukových buněk a tím k vyplavování cizorodých látek nahromaděných během života ženy v tukové tkáni do mateřského mléka. Tímto se dostávají do mléka a servírujete je miminku.

Jaký je tedy optimální úbytek hmotnosti během kojení?

0,5 kg / týden. Energetický příjem by neměl klesnout u kojících žen pod 7500 kJ/ den. Tyto dvě podmínky by měly zaručit to, že nedojde ke ztrátě schopnosti tvořit mateřské mléko.

Jak je to s příjmem základních živin?

Doporučuje se navýšit příjem bílkovin asi o 15g/den na celkový denní příjem okolo 56 – 65g bílkovin za den. Tuky by se měly na spotřebě energie podílet ze 30 - 35 %. Více by měly být konzumovány nenasycené tuky v porovnání s nasycenými. Vyšší příjem tuku může způsobit obezitu, nebo její přetrvávání. Nejlepším zdrojem tuku jsou ryby (konzumovat až 3x týdně) a rostlinné oleje. Sacharidy by měly tvořit cca 50 % energetického příjmu.

Je zvýšená potřeba vápníku během kojení?

Dříve se kojícím ženám doporučovala dvojnásobná dávka vápníku v porovnání s normálním doporučeným příjmem. Ale ukazuje se, že není potřeba takové navýšení, protože regulační mechanismy těla dokážou zvýšit vstřebávání vápníku ze zažívacího traktu v období těhotenství a také kojení. Doporučené množství vápníku u kojících mladších 18 let je tedy pouze mírně vyšší a to 1300 mg. U starších žen je doporučeno 1000 mg, což je stejné množství, jako je doporučováno v období těhotenství.

Na jaké další nutrienty bych si měla dávat pozor?

V období kojení je také důležité železo. Denně by ho měla žena konzumovat mezi 15 – 20 mg, jeho zdrojem je především maso. Dále je potřeba navýšit příjem vitaminu C a to na 150 mg denně (zelená paprika, červený rybíz, jahody, pomeranče). A také si pohlídat dostatečný příjem jódu - 200µg denně.

Čemu ve stravě bych se měla vyhnout?

Příliš kořeněným a nadýmavým jídlům, které by mohly způsobovat neklid a bolesti bříška dítěte. Dále alkoholu a kouření. Mohou způsobit snížení produkce a také přecházejí do mléka a tím se dostávají přímo k dítěti. Občasné rozumné užití alkoholického nápoje dítě nepoškodí, ale pravidelná konzumace způsobuje neprospívání dítěte. Káva může způsobovat neklid a nespavost kojence, proto je vhodné ji také omezit na 1 – 2 šálky denně.

Doporučení na 1 den pro kojící ženu





Příště se můžete těšit na článek o výhodách kojení pro dítě, ale i pro matku. Také se budu zabývat tím, kdy je kojení kontraindikováno a je potřeba kojenci zajistit jinou výživu.

Martina Synková

Zdroje:
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H, 2003, 434 s. ISBN 80-860-2293-5.
MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. Žijeme s dětmi. ISBN 80-204-1023-6.

1 komentář:

  1. já to teda nevyužiju, ale je to určitě skvělý článek do budoucnosti!

    OdpovědětVymazat