Aktuálně





22 května 2012

Je to jogurt…není to jogurt?


Téměř každý z nás kupuje alespoň občas jogurty. Ne každý ale ví, na co by se měl zaměřit, aby si koupil opravdu jogurt a nejen něco, co jako jogurt vypadá.

Co je to vlastně jogurt?
Je to kysaný mléčný výrobek, získaný kysáním mléka jogurtovou kulturou. Jogurtové kultury jsou právě ty v televizních reklamách často omílané Lactobacily a Bifidobakterie.

Jak tedy poznáte opravdový jogurt? Jako jogurt nesmí být označen žádný výrobek, který neobsahuje výše zmíněné jogurtové kultury. Není výjimkou, že narazíte na výrobky, které vypadají jako jogurt, ale někde na kelímku najdete nápis typu „jogurtový výrobek.“ Takovýto výrobek jogurtové kultury obsahovat nemusí.

Na jogurtu byste se ve složení měli vždy dočíst, že obsahuje: mléko, mléčné bílkoviny a jogurtové (nebo mléčné) kultury. Na ochucených jogurtech můžete najít i spoustu dalších přísad. Pokud tam ale budou jogurtové kultury, pořád je to jogurt.

Na trhu se můžete setkat i s výrobky značené BIFI nebo BIJO. Jsou to zvláštní výrobky obohacené o další probiotické kultury, např. již zmiňované bifidobakterie nebo lactobacily (Lactobacillus acidopfilius nebo casei).

Proč se přidávají do jogurtů stabilizátory a škroby?
Protože zákazníci tlačí výrobce k tomu, aby jejich produkty byly co nejkrémovější , nejchutnější  a zároveň nejlevnější, na což bohužel doplácí kvalita výrobků. Stabilizátory a škroby slouží především k zahuštění jogurtů a jsou levnější než sušené mléko, které by udělalo stejnou službu. Nízkotučný jogurt by bez nich v podstatě vůbec nešel vyrobit.

Každopádně stabilizátory ani škroby nejsou pro člověka nijak škodlivé, jsou to schválené látky, které jen neobsahují to, co obsahuje právě to sušené mléko – tedy vápník a bílkoviny. Z toho vyplývá, že jogurt se stabilizátorem bude nutričně méně hodnotný, než jogurt zahuštěný sušeným mlékem.

Rozdíly mezi jogurty
Pokud chodíte nakupovat do supermarketů ,tak víte, že oddělení jogurtů je značně rozsáhlé a můžete tam najít spoustu různých druhů. Jogurty lze rozdělit například podle množství tuku na:
  • Smetanové jogurty – s obsahem tuku 10 % a více (například Florián, Choceňský jogurt)
  • Klasické jogurty – s obsahem tuku 3 % a více – ideální varianta, těch najdete v regálech nejspíš nejvíce
  • Se sníženým množstvím tuku, kde najdete 0,5 – 3% tuku – vhodné pro ty, kteří redukují hmotnost 
  • Nízkotučný jogurt – s obsahem tuku 0,1 – 0,5 %  - v těchto jogurtech najdete téměř vždy nějaká zahušťovadla

·        Pozor na jogurty s označením „light“ – nemusí se vždy jednat o nízkotučný jogurt, ale jen jogurt s umělými sladidly, se sníženým množstvím tuku.

Dále lze rozdělit jogurty na bílé a ochucené. Tradiční ochucené jogurty vypadají tak, že tam najdete vrstvu ovocného džemu a na něm bílý jogurt (např. jogurty ve sklenicích). Častěji se ale setkáte s jogurty ochucenými cukrem, trochou ovoce, různými dochucovadly, barvivy (mohou to být i přírodní barviva) a škroby.

Jogurt je velmi rozšířenou a oblíbenou komoditou, působí blahodárně na střevní mikroflóru lidského organismu, takže by v žádné ledničce určitě neměl chybět.

Co takhle dát si zítra k snídani jogurt? J



Zuzka Šperlová

ZDROJ:  ŠUSTOVÁ. K, Fermentované mléčné výrobky, 2008

12 komentářů:

  1. mozem sa opytat na tak zname a reklamovane jogurty Activia? su vazne tak zdrave? je vhodne ich ranajkovat s musli? Nic ine tak skoro rano nie som schopna jest, ale tak pomaly sa ucim ranajkovat :) dakujem, vejs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je Activia jenom nafouklá bublina. Jejich jogurty jsou drahé a mně rozhodně nechutnají o nic víc. Kupuji si jogurt Milblu v Kauflandu nebo Bifido jogurt Albert, oba mají 150 g (tzn. víc než Activia), stojí do 5 Kč a chutnají mi víc. Ale to je jen můj názor:)

      Vymazat
    2. Můj názor je podobný:)
      Zuzka

      Vymazat
    3. U nas Albert nemame, Kaufland tiez nemam po ceste kazde rano.. ide o to, ze nechcem jest slahackove zafarbene pudingy co je zvysok rodiny, tak si radsej idem po Acitiviu, co maju hned pri nas :D

      Vymazat
  2. Ahoj
    Activia je jogurt jako každý jiný, jen obsahuje kromě dvou klasických jogurtových kultur (Streptococcus thermophilus nebo Lactobacillus bulgaricus) ještě jednu navíc - Bifidobacterium animalis subspecies lactis DN-173 010 – Bifidus ActiRegularis®.
    Tzn. že pokud si chcete kupovat Activii, tak Vám to určitě neuškodí, ale i jiné obyčejné jogurty udělají v podstatě stejnou službu.
    A jogurt s musli k snídani je ideální věc...klidně můžete přidat i kousek ovoce:)

    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  3. Nejradši mám řecký jogurt, který kupuju na váhu v jednom speciálním obchůdku, ale obsah tuku je tuším poměrně vysoký, takže jen občas, určitě si ho nedávám každý den.
    Zato jsem si moc oblíbila kysané mléčné nápoje typu kyška, kefír, acidofilní mléko.. vlastně ani nevím, jaký je mezi nimi rozdíl a zda jsou stejně prospěšné jako jogurty.. ?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kefíry a acidofilní mléka jsou také tak prospěšné jako jogurty. Jejich výhodou je i to, že do nich většinou nejsou přidávány žádné stabilizátory. Rozdíl mezi nimi je způsob výroby a druh kultur. V acidofilním mléku jsou bakterie mléčného kvašení a v kefíru jsou kvasinkové kultury.
      Řecký jogurt je opravdu tučnější, pohybuje se to kolem 10 % tuku...

      Zuzka

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď! Hezky jsi mi to vysvětlila, to jsou věci, které běžně nikde napsané nejsou a pak člověk ani neví, jestli vlastně dělá dobře nebo ne :)
      S tím řeckým jogurtem jsem to tak tipovala no, hold to není na každý den, když se člověk trochu snaží o štíhlou linii :)))

      Vymazat
    3. Nemáš za co:) Každý nemůže vědět všechno:)

      Přeji hezký večer.

      Zuzka

      Vymazat
  4. miluju jogurty :) nejradši obyčejné bílé, do kterých si přidám ovoce

    OdpovědětVymazat