Aktuálně





12 března 2012

Rodičové, víte jak by měly jíst vaše děti?


Máte doma ratolest, která je již školou povinná?
Chodí Vaše dítko na nějaké kroužky vyžadující pohybovou aktivitu nebo už se dokonce zabývá nějakým sportem na závodní úrovni?

Každý rodič si jistě přeje pro své dítě to nejlepší. Mnoho rodičů ale neví, že svým dětem škodí, aniž by si to uvědomovali. Kupují dětem spoustu nevhodných sladkostí, litry Coly a o návštěvách McDonaldu, KFC a podobných fastfoodů ani nemluvě. Dětem to samozřejmě dělá radost. Jejich malým organismům už to ale takovou radost neudělá. Naopak.

Je chvályhodné, když Vaše dítě dochází na nějaký kroužek nebo dělá nějaký sport – fotbalem a hokejem počínaje a aerobikem nebo baletem konče. Každá hodina strávená bez počítače nebo televize je k nezaplacení. Když si dítě navykne na fyzickou aktivitu už v raném věku, je pravděpodobné, že si tento návyk donese až do dospělosti.

Dále bych Vám chtěla napsat několik rad k tomu, jak a co by Vaše děti měly jíst, aby se jim sportovalo co nejlépe, aby je zbytečně nebolelo bříško a aby měly dostatek energie a živin.

Jak má dítě jíst před tréninkem, sportovním kroužkem nebo jinou fyzickou námahou?
V první řadě by dítě mělo jíst naposledy alespoň půl hodiny před začátkem tréninku. Ideální je zhruba hodina před tréninkem. Kdyby se najedlo později, bude ho pravděpodobně bolet bříško a bude se mu špatně sportovat. Většinou se jedná o odpolední aktivitu, takže dítě je už po obědě a stačí, když dostane menší svačinu, bohatou na lehce stravitelné sacharidy a bílkoviny.

Jako dobrá svačina může posloužit například müsli tyčinka, kousek ovoce (banán, hruška, jablko, jahody, hrozny atd.), bílý jogurt, který můžete osladit lžičkou medu a přidat trochu cereálií (nejlepší je sypané müsli s ovocem), kousek celozrnného pečiva se sýrem , šunkou, případně medem, rýžové chlebíčky – sem tam lze i ty obalené v čokoládě (tzv. polystyren), cereální sušenky doplněné o mléčný výrobek. Porce by měla být menší, abyste moc nezatížili trávící soustavu dítěte a zároveň abyste dítěti dodali potřebnou energii.

Co naopak dětem nedávat nejlépe nikdy (nejen před zátěží)?
Vyvarujte se těžkým a přeslazeným nebo přesoleným pokrmům, jako jsou:
  • sladkosti (čokoládové tyčinky, bonbóny, sušenky)
  • smažené pokrmy z fastfoodů (hamburger před tréninkem je jako kámen do žaludku)
  • smažený řízek nebo sýr s hranolky dětem sice hodně chutná, ale mnohem víc škodí
  • bílé pečivo namazané něčím sladkým a nebo tučným
  • uzeniny, chipsy, solené oříšky  – vše obsahuje velké množství soli a tuků
  • ztužené tuky – krémy a náplně v sušenkách a sladkostech, nekvalitní čokolády
  • mléčné výrobky – smetanové, sladké

Co by měly děti jíst ve dnech, kdy žádnou fyzickou aktivitu nemají?
Pro děti by měla platit podobná pravidla, jako platí pro dospělé. Jíst pravidelně 5-6 x denně – tzn. tři hlavní jídla a dvě až tři menší svačiny, jen jejich porce by měly být menší, než porce dospělých. Důležité je, abyste šli svým dětem příkladem, protože ač se to nezdá, Vaše děti Vás hodně pozorují a napodobují. Takže pokud chcete, abyste Vašim dětem předali do života správné stravovací návyky, není třeba s tím dlouho otálet a nebrat je „za odměnu“ do Mekáče..

Dávejte dětem dostatečně pestré jídlo, střídejte druhy potravin, dávejte jim ochutnávat nové věci. 

Dohlédněte, aby se dítě naučilo jíst ovoce a zeleninu.

Vaše dítě zeleninu odmítá? Zkuste si s ní trochu pohrát. Dítě Vám může pomoct s přípravou, nakrájejte jí na kolečka nebo hranolky, naskládejte všechno na talíř do nějakého obrázku (např. vytvořte s jeho pomocí obličej, domeček, autíčko, cokoliv). Připravte k zelenině nějaký dip na namáčení, může být třeba z tvarohu a bylinek nebo s trochou česneku. Hned to bude dětem chutnat více, než když mu jen vrazíte do ruky celou mrkev. Přidejte zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu, ať si na to zvykne.

Denní konzumace kvalitních bílkovin by měla být samozřejmostí. Bílkoviny najdete v mase (nejlépe libové maso krůtí, kuřecí, hovězí a ryby), v mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách. Mléčné výrobky jsou důležitou součástí dětské stravy i kvůli jejich obsahu vápníku. Vhodné jsou jogurty do 3% tuku, nejlépe bílé, které můžete dosladit medem nebo marmeládou. Dále kefíry, mléko, acidofilní mléko, tvrdé sýry, gervais, tvaroh atd.

Ve dnech, kdy dítě nemá žádnou fyzickou aktivitu můžete jeho energetický příjem trochu snížit. Třeba vynechat sladkou přílohu ke svačině, odlehčit hlavní jídla nebo přidat více zeleniny. Dítě by ale samozřejmě nemělo mít hlad.

Co pitný režim?
Dítě ve věku 7-10 let by denně mělo vypít asi 60 ml tekutin na kg hmotnosti, což je zhruba 1,8 litru na den. Při sportu je samozřejmě potřeba tekutin vyšší, takže ve dnech kdy sportuje, by mělo vypít minimálně 2 litry.
Nejlepší volbou je čistá voda nebo slabý ovocný čaj, případně hodně naředěný džus.

Nevhodné jsou sladké a sycené nápoje – Kola, slazené minerálky, neředěné džusy, sirupy a energetické nápoje. Mají vysokou energetickou hodnotu a jsou hodně agresivní, jak pro dětské zoubky, tak pro jejich trávící systém.  Na trénink můžete dítěti dát vodu s trochou sirupu, ale nesmí to být moc sladké.

Problematikou výživy sportujících dětí se zabývá i mnoho trenérů, kteří s dětmi denně pracují. „Zdravé stravování je základem sportovních úspěchů dětí, je potřeba jí věnovat stejný ne-li větší prostor, jako samotnému tréninku. Trenér však tuto nedílnou část tréninku těžko ovlivňuje, musí to přijít ze strany rodičů."  Petra Fuksová, instruktorka dětského aerobiku. (http://www.petrafuksova.cz/)

Zamyslete se nad tím, co Vaše dítě (ale i Vy) jí a pije a jestli by třeba nešlo něco změnit…  

Zuzka Šperlová

Žádné komentáře:

Okomentovat