Aktuálně





04 března 2012

Dieta dle Tracy Anderson

Krásný slunečný den,

před nedávnem jsem dostala do ruky časopis ELLE a narazila jsem na kapitolu ELLE KRÁSA. V této kapitole jsou uvedeny nejrůznější druhy diet a programů, které Vám slibují rychlé zbavení se tuků na bříšku. Po podrobnějším čtení sloupku jsem se nestačila divit, jaké šílenosti se dají napsat.

V dnešním příspěvku Vám představím metodu dle TRACY ANDERSON. Pěkně se bavte :)

Na začátek je asi dobré říct, které celebrity drží tuto metodu. Většinou se jedná o herečky - Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston a Cheryl Cole.

Dietní plán se kombinuje s každodenním kardio trénikem. Ve světě se také dietě říká Baby food diet, protože se v hojné míře konzumují nejrůznější druhy pyré.

A co tedy jíst? 

První týden
  • nic pevného
  • pouze džusy
  • rozmixované ovoce a zelenina
Druhý týden
  • lehké zdravé snídaně
  • obědy složené z bílkovin (minimum tuků a sacharidů)
  • večeře - speciální výživové tyčinky
Třetí týden
  • překvapivě se vracíte k pyré
POZOR - co nemůžete!

Z cela se zakazují polotovary, mléčné výrobky, koření, oleje, omáčky, alkohol a kofein.


A jaké je hodnocení podle ELLE? (téměř doslova)

V časopise tvrdí, že se budete cítit dobře, lehce a lépe se tak odpíchnete ke zdravějšímu stylu. Dále tvrdí, že zhubnete a pravděpodobně budete nesnášet pyré.
Mléčné výrobky nedělají většině lidem dobře, ovšem koření vylepší chuť jídla. Při této dietě je jídlo nevýrazné a nevychutnáte si ho. Také všechny oleje byste neměla ze svého jídelníčku vypustit (ryby, semínka, ořechy - jsou důležité pro každou buňku v našem těle a v rozumné míře pomáhají s hubnutím).

Co se stane, když přestanete?

Rychle zhubnete a uvědomte si, že hrozí JOJO efekt. Přílišné cvičení Vás může stresovat a zapříčinit ukládání tuků.


A JAK TO VIDÍM JÁ???

Rozhodně s tímto článkem nesouhlasím a zdá se mi, že si článek v určitých částech protiřečí. Co se týká složení jídelníčku, jde o velmi ochuzený jídelníček. Je sice fajn, že se konzumuje ovoce, ale už nejsme děti a nevidím důvod v tak časté konzumaci pyré. Pyré bych doporučila lidem, kteří prodělali operaci dutiny ústní nebo mají nějaké fyziologické defekty v této oblasti. A navíc pro rozmělnění potravy máme přece chrup. Další věc, která mě zaráží, je výše zmíněné koření. V článku zařazují koření do zakázaných potravin a o pár řádku dále tvrdí, že koření vylepší chuť jídla, tak můžu koření nebo ne???

Věta mléčné výrobky nedělají většině lidem dobře, může být do jisté míry pravda. I když neuvádí o jaké mléčné výrobky se jedná, možná bych tohle tvrzení upřesnila. Je totiž rozdíl, pokud jde o kysané mléčné výrobky nebo čistě jen o mléko.
Mléko obsahuje laktózu, což způsobuje některým lidem zažívací potíže např. průjmy, nadýmání a zvracení. Naopak kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, kyška) jsou snášeny podstatně lépe. Tyto výrobky obsahují bakterie mléčného kysání, které zmíněnou laktózu do určité míry rozloží.

Co mě překvapuje jsou tuky. Podle metody patří opět do zakázaných potravin, ale níže tvrdí, že bychom se jim neměli vyhýbat. Což je matoucí tvrzení. Samozřejmě, že tuky jsou pro organizmus důležité. Měli bychom si vybírat kvalitní tuky (řepkový olej, semínka, ořechy, ryby). Dle WHO (Světová zdravotnická organizace) se doporučuje konzumace tuků 15-30 % z celkového energetického příjmu.

Tyčinky k večeři? Tak to je vydatná večeře, že? Myslím, že existují chutnější varianty potravin na večeři než jedna tyčinka.

Kromě dalších nedostatků této diety mě zde scházejí sacharidy v podobě celozrnných výrobků, těstovin, brambor a rýže. Metoda asi počítá s tím, že jako zdroj energie budou pyré, pyré a zase pyré nebo speciální tyčinky :).


No a co říct závěrem? Asi to, že je to nutričně ochuzená dieta. Už jen proto, že Vám slibují JOJO efekt, když přestanete držet tuto dietu. Mezi řádky nám vlastně sdělují, že je to zbytečné držet, nemyslíte????


Hanka Holišová

PS: Berte články v časopisech s rezervou.

10 komentářů:

  1. Super článek a hrozně se mi líbí celej blog, něco takovýho tady chybělo.. Takže doufám, že bude co nejvíc příspěvků! Mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Liny moc Ti děkujeme. budem rády za tvouji přízeň.

      Vymazat
  2. Moc dobrý blog. Ocenila bych něco do rubriky sport ;). Nějaké správné cvičení na posílení těla nebo na zhubnutí ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme a rubrika sport se bude postupně zaplňovat :)

      Vymazat
  3. No tak teď jsem se příjemně navečer pobavila :DDDDD
    Článek jsem nepochopila, to protiřečení tam bylo naprosto do očí bijící ,)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel v ELLE bylo více takových šílených článků :)

      Vymazat
  4. Super blog, třeba konečně po porodu i zhubnu, snažím se už 5 let.:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu, ale rozhodně nedoporučuji hubnout podle této diety. Jak uvádím výše, hrozí JOJO efekt!

      Vymazat
  5. Ahojte, uz ste poculi o tejto "diete"? http://diva.aktuality.sk/clanok/33078/najextremnejsia-dieta-vsetkych-cias-krmenie-cez-hadicku-v-nose/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katze, omlouvám se, že odpovídám tak pozdě. Tato dieta je podle mého názoru zbytečná. Nevidím důvod, proč by měl zdravý člověk přijímat potravu pomocí hadičky. V nemocnici se tomuto způsobu výživy říká enterální výživa, kdy je pacientovi zavedena nasogastrická sonda. Tedy sonda, která vede přes nos do žaludku.Indikace této sondy je u pacientů, kteří trpí např.onemocněním pankreatu, střev nebo mají úrazy v oblasti dutiny ústní. Sondou dostává pacient určité množství speciální tekuté výživy.

      Jednoduše shrnuto - dieta pomocí hadičky by měla patřit pouze nemocným lidem, kteří ji opravdu potřebují. Navíc si myslím, že je levnější kupovat klasické potraviny než speciální tekutou výživu. Dále si myslím, že celá tato dieta je marketingový tah nebo dokonce rozežranost lidí, kteří nejsou schopni stravovat se normálně jako většina populace. Fylogeneticky máme zuby na to, abychom kousali pevnou stravu, tak jak říkám, nevidím důvod v této dietě.

      Další věc, která je zarážející je vznik zácpy, protože člověk nepřijímá vlákninu. To je opět hloupost a jde to proti pravidlům zdravého stravování. Člověk by měl za den přijmout až 35 gr vlákniny, což se dá zahrnout zeleninou, ovocem a celozrnnými výroby. V dietě řeší zácpu projímadly, což je úmyslný zásah do přirozeného vyprazdňování stolice. Takže se mi tato dieta absolutně nelíbí.

      Měj se pěkně Hanka Holišová :)

      Vymazat