Pokud si chcete hlídat, co kupujete a konzumujete, nezbude
Vám nic jiného, než číst obaly na potravinách. Vím, písmenka jsou někdy titěrná
a téměř k nepřečtení, ale aspoň něco přečíst lze.
Na každé potravině, byste se někde měli dočíst, do kterého
data je možné potravinu konzumovat. Vesměs se setkáte se dvěma údaji:
První možností je „Spotřebujte do…“ Toto je datum
použitelnosti a bývá uvedeno na potravinách, které mají tendenci se kazit rychleji
– např. mléčné výrobky. Jakmile je prošlé toto datum, potravina se nesmí dále
prodávat, ani nabízet zlevněná nebo zadarmo. Když totiž projde toto datum, je
zde možnost, že je potravina pro zdraví člověka nebezpečná.
Druhým typem data je datum minimální trvanlivosti. Toto datum musí být na všech potravinách, kde
není předešlý údaj. Bývá označen jako „Minimální trvanlivost do…“
V podstatě to znamená, že do doby minimální
trvanlivosti si potravina zachová svoje původní vlastnosti (chuť, vůni,
strukturu) a je zdravotně nezávadná. Po uplynutí této doby lze ještě výrobek
prodávat, ale musí být označen jako výrobek s prošlou minimální
trvanlivostí. V supermarketech tyto výrobky najdete většinou ve zvláštním regálu.
Dále byste na většině potravin měli najít tabulku s energetickou
hodnotou a množstvím obsažených bílkovin, sacharidů a tuků. Někde narazíte i na
množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Faktem je, že tuto tabulku
úplně všude nenajdete. Pokud jste ale někdo, kdo se snaží hubnout, měl byste
tyto tabulky vyhledávat a kontrolovat, kolik energie a živin v potravině
je.
Složení potravin by taktéž mělo být na všech balených
výrobcích. Co přesně je v potravině obsaženo, by mělo být srovnáno od té
položky ,které je v potravině nejvíce. Takže pokud si kupujete nějaký
mražený výrobek a na prvním místě ve složení je voda, tak co si vlastně
kupujete? Mraženou vodu.
Lidé trpící celiakií a držící bezlepkovou dietu, by se
především měli zaměřit na obsah lepku. Lepek se nachází ve všech potravinách,
kde by mohla být pšenice, žito, ječmen a oves. Na všech těchto potravinách by mělo
být uvedeno „Obsahuje lepek“.
Pozor na některé výrobky, kde by vás ani nenapadlo, že by
lepek mohl být – např. uzeniny!!!
V neposlední řadě najdete na potravinách případné
alergeny, zemi původu, adresu výrobce, případně dovozce. Tam kde je to nutné, najdete
i návod k použití a způsob skladování.
Přeji Vám při zkoumání obalů potravin bystré oči a hodně
trpělivosti J
Zuzka Šperlová
Jéé, já se po přečtení nadpisu těšila na info, co na obalech hledat, pokud si chci držet linii a necpat do sebe hnusné chemické látky a ono je to jen tak základně pojato :) škoda
OdpovědětVymazatNa to jsem se taky těšila :D
VymazatSára
Připravuji další článek o tom, na co se na některých potravinách zaměřit, abyste nekupovali něco, co vlastně vůbec nechcete a také o tom, na co se zaměřit při hubnutí:) Takže dočkejte času, ono to přijde:)
OdpovědětVymazatZuzka