Aktuálně





25 února 2012

Mléčná dieta

Dietou tohoto týdne je podle jedné internetové stránky právě tato dieta. Tak se na ni pojďme podívat:o)

Co je mléčná dieta podle internetu?
Je to „dieta“ která je založená na konzumaci mléka a mléčných výrobků a v malém množství ovoce, zelenina a maso. Dieta se dodržuje 14 dní a poslední den se vrací k normální stravě. Při správném dodržování diety je možno zhubnout až 10 kg, někdy i více!? Upozorňuji, že mluvíme o úbytku váhy 10 kg za 14 dní!!! (necelý kilogram za den- opravdu šílené). Dieta je prý vhodná pro všechny, kteří chtějí rychle zhubnout a mají pevnou vůli a jsou OCHOTNI riskovat zdravotní komplikace.

Jak mléčná dieta funguje?
Principem je minimální množství jídla, pravidelné stravování (5x denně) a dodržování pitného režimu (2 litry vody denně). Nejsou povoleny žádné přílohy, tučné sýry, sladkosti, sladké a perlivé nápoje a alkohol. Povoleno je pouze mléko a mléčné výrobky, maso a zelenina v omezeném množství.
Ukázka jídelníčku: energetická hodnota 400-600kcal (1680 – 2520kJ):

1. den - 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka

4. den - bílý jogurt, 250 ml mléka, 100 g zeleniny, 100 g zeleniny, 100 g salámu a čaj

6. den - 100 g šunky, 100 g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g vařeného masa, 250 ml kyselého mléka,

8. den - 200 g ovoce, 200 g zeleniny, 200 g ovoce, 200 g zeleniny, 200 g ovoce,

9. den - 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka

11. den - 100 g ovoce, 100 g zeleniny, 100 g salámu, 250 ml mléka, 150 g vařeného masa

13. den - 100 g zeleniny + 2 vejce, 100 g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g ovoce, 100 g zeleniny + kyselé mléko
Jídelníčky s takto nízkou energetickou hodnotou nejsou bez dozoru lékaře používány!!!

Moje hodnocení:
Tato dieta je snad šílenější než si dokážu představit. Bohužel při pročítání diskusí na internetu jsem se dozvěděla, že tato dieta vážně frčí!!

V úvodním odstavci je zvýrazněno slovo pro všechny - tato dieta není vhodná pro nikoho!!! Kdo by byl dobrovolně ochoten riskovat zdravotní komplikace? Vždyť nadváha a obezita jsou samy o sobě rizikový stav, který souvisí s řadou zdravotních komplikací. A proč chceme hubnout? Jednak z estetických důvodu, ale nezapomínejme i na ty důvody, které souvisí s naším zdravotním stavem. Proto přece nemůžeme důvěřovat dietě, která po nás chce ochotu riskovat zdravotní komplikace.

Jídelníček založený na mléčných výrobcích, zelenině a mase neobsahuje potřebné živiny a o nějakém vyváženém poměru bílkovin, sacharidů a tuků nemůže být ani řeč! Absolutně chybí sacharidy. A sacharidy nejsou pouze sladkosti. Sacharidy jsou obsaženy v pečivu, přílohách, v ovoci… Jsou velmi důležitou součástí jídelníčku, protože udržují vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Pokud tato hladina příliš klesne, dochází ke stavu, který se nazývá hypoglykémie. Tento stav se nejprve projevuje sníženou psychickou výkonností, špatným soustředěním, slabostí, bolestí hlavy, poruchou motoriky a později křečemi až bezvědomím. Nízká koncentrace cukru v krvi ohrožuje především mozek, protože zdrojem energie pro jeho činnost je právě glukóza. Mezi obranné mechanizmy patří stimulace sekrece hormonů nadledvin: adrenalinu a kortizolu, také hormonu slinivky břišní- glukagonu. Tyto hormony jednak zajišťují rozklad glukózových zásob z jater a ze svalů (štěpení glykogenu na glukózu). Ale také způsobují pocit hladu, který nutí člověka, aby se najedl a tím doplnil hladinu krevního cukru, tak aby mohl mozek, ale i další orgány pracovat, tak jak mají. Další problematickou živinou v této dietě, jsou bílkoviny. Některé dny je jich nadbytek, některé dny (když je povoleno pouze ovoce a zelenina) jsou zase úplně deficitní. Důležité taky je, že se jedná pouze o bílkoviny živočišné. Ale je potřeba do jídelníčku zařazovat i bílkoviny rostlinné, které tato dieta úplně vylučuje.

Tento jídelníček není dieta! Jedná se o hladovění. A je logické, že při hladovění se hubne. Ale bohužel to není bez následků. 10 kg za 14 dní je velice velký váhový úbytek. Maximální týdenní úbytek je ½ kg, z toho plyne cca 2 kg za měsíc. Takovouto dietou dochází k rozhození metabolismu. A to je přesný opak toho, co by měl hubnoucí udělat. Dochází k již výše zmiňovanému zpomalení bazálního metabolismu. A při návratu k normálnímu způsobu stravování, ať už 3., nebo 14. den (tohle může vydržet jen sebevrah) vyšťavené tělo začne střádat. A je to tady…všichni jistě znají pojem jo-jo efekt.

Problematický je také návrat k normální stravě - co je normální strava? Pro každého něco jiného. Cílem jakékoli diety (kromě úbytku váhy) by měl být dlouhodobě udržitelný způsob stravování. To znamená, že když se rozhodnu hubnout, hledám takový režim, který jsem schopen dlouhodobě dodržovat (třeba až do konce života). Takovýto režim by měl být zdraví prospěšný! Proto pokud potřebujete poradit, jak by Váš stravovací režim měl vypadat, obraťte se na odborníky (už víte, jak máte vybírat), kteří Vám s tím pomůžou.

Martina Synková

1 komentář:

  1. Perfektní článek a pravda o mléčné dietě. Je nevyvážená a každý kdo chce zhubnout musí v první řadě upravit jídelníček a začít zdravě jíst a žít!

    OdpovědětVymazat