Aktuálně





23 února 2012

Dukanova dieta

Bylo podáno několik žádostí o články o různých šílených dietách. Tak plním přání a první dietu, kterou tu hodlám zmínit, je známá Dukanova dieta. Snažila jsem se o této dietě najít informace vesměs především na internetu a v lifestylových časopisech, protože v odborné literatuře na ní opravdu nenarazíteJ

Autorem této diety je Francouz, Pierre Dukan. Hlavní myšlenkou je radikální omezení příjmu sacharidů a upřednostňování potravin, které jsou bohaté na bílkoviny. Když podle Dukana přestanete jíst potraviny obsahující sacharidy, organismus nebude mít žádnou energii a bude ji tím pádem muset vyrobit ze zásobních tuků.

Fáze I. = Útočná:
Během této fáze smíte jíst pouze veškeré druhy libového masa, všechno připravené na grilu nebo pečené v troubě, bez přídavku tuku. Povolené jsou všechny ryby s vysokým i nízkým obsahem tuku, s bílou nebo modrou kůží, syrové, pečené, uzené nebo vařené. Dále plody moře, vejce a nízkotučné mléčné výrobky. Přípustné během diety jsou jen výrobky, které obsahují maximálně 4-6 % tuku.
Toto byste měli dodržovat alespoň pět dnů, ale můžete i více, prý podle toho, kolik kilogramů chcete shodit.:)

Fáze II. = Proplouvací:
Jíst se smí všechny potraviny z první fáze, plus můžete přidat kukuřičný škrob a povolené druhy zeleniny (brokolice, hlávkové zelí, celer, cuketa, okurky, houby, papriky, rajčata, cibule, papriky, dýně, ředkvičky, špenát, občas mrkev). Toto se má držet do té doby, než dosáhnete své vytoužené váhy J
V první a druhé fázi byste také měli sníst dvě lžíce otrub denně.

Fáze III. = Upevňující:
Bílkoviny i zeleninu můžete jíst už kdykoliv. Dále můžete přidat menší porci ovoce, 2 krajíce celozrnného chleba denně, jedno jídlo týdně z těstovin, brambor nebo luštěnin, ale bez oleje. Jednou týdně se doporučuje držet čistě bílkovinný den, jako v první fázi. Nejlépe ve čtvrtek.
Nezapomínejte na dvě lžíce ovesných otrub každý den.
Tato fáze trvá podle toho, kolik jste zhubli v předchozích fázích. Lehce to lze spočítat tak, že každý zhubnutý kilogram váhy vynásobíte deseti dny. :)

Fáze IV. = Stabilizační:
Tato fáze se dodržuje celoživotně a má pravidelná systém. Každý čtvrtek smíte jíst pouze bílkoviny. Dodržujte pravidelnou pohybovou aktivitu a choďte pěšky po schodech. Jídelníček se shoduje s tím ve třetí fázi a hlavně nezapomínejte na tři lžíce ovesných otrub denně. J
Co se pitného režimu týká, měli byste během všech fází vypít alespoň 1,5 litru čisté vody denně.

Moje hodnocení:
Myslím, že pokud budete tento režim dodržovat, tak nejspíš zhubnete. Problém nastane ve chvíli, kdy z toho kolotoče vyskočíte a začnete jíst zase normálně – tzn., že zvýšíte příjem sacharidů. Celkem jistě nastane jojo efekt a vy budete mít shozené kilogramy rázem zpátky (a možná i nějaké bonusové navíc).
Příliš vysoký příjem bílkovin není pro lidské tělo úplně vhodný, protože tím velmi přetěžujete ledviny dusíkatými látkami, které při odbourávání bílkovin vznikají.
Měla bych i strach z nedostatečného příjmu mléčných výrobků a tím i vápníku, mohlo by to mít za následek vznik osteoporózy.
Proč se mají konzumovat pravidelně otruby moc nechápu. Jediné, co mě napadá, je fakt, že otruby obsahují hodně vlákniny, takže prospívají našemu trávícímu systému.
Nízký příjem sacharidů může také způsobit špatnou náladu a pocit únavy. Sacharidy prostě k životu potřebujeme a vynechat je z jídelníčku určitě není zdraví prospěšné.

Tuto dietu bych každopádně nikdy nikomu nedoporučila!!!
Zuzka Šperlová

33 komentářů:

  1. Ahoj Zuzi, ja som ju po Vianociach drzala a za 2 tyzdne som dala dole 4 kg (potrebovala som sa rychlo "zmestit" do plesovych siat), ale urcite sa to neda vydrzat dlhsie (iba ak ma clovek sklony k sebatryzneniu).. Z mojej skusenosti ti mozem povedat, ze tie otruby su tam preto, aby sa ti dalo ist na WC.
    Ale tiez by som ju uz nikdy nedrzala, nie je zdrava a clovek ma dost na prd naladu (ako si napisala), lebo cely den tlaci iba jogurty, tvaroh, maso a syr :-S

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za napsání tvých zkušeností:)
      Je dobře, že jsi tuto dietu nedržela nijak dlouho a že jsi sama zhodnotila, že to není nic zdravého:)
      Sleduj dál náš blog a dozvíš se lepší cesty, jak zhubnout do plesových šatů:)
      Zuzka

      Vymazat
  2. Diety jsou fakt naprd...

    Snažím se zhubnout 5 kg, hlavně ze zdravotních důvodů (vysoký krevní tlak a nedomykavost chlopně)
    Snažím se poslední dobou snídat, celozrné pečivo a ovoce, mezi snídaní a obědem si dám banán, ale pak přijde oběd a to mám vždycky tak šílenej hlad, že sním celou porci a asi tak 20 minut se cítím plná, ale tak do hoďky už si zase musím něco dát, tak si vemu jablko...v 17:00 končím v práci a doma večřím až tak kolem 18:00 buď zase pečivo se salámem a zeleninový salát...nebo těstovin. salát...ale pořád mám šílenej hlad. Už vážně nevím co dělat...a samozřejmě nehubnu :( plus k tomu všemu chodím jednou týdně plavat, a dvakrát do týdne hraju tenis.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Terez,

    celozrnné pečivo na snídani je fajn, více zasytí, ale pokud si k němu dáš jen ovoce, tak je to málo. Je potřeba ráno sníst taky nějaké bílkoviny..takže vyzkoušej ještě k pečivu a ovoci přidat nějakou tvarohovou pomazánku, jogurt, sýr, nebo třeba i šunku. Místo ovoce si můžeš ráno dát i zeleninu, podle toho co si dáš k tomu pečivu:o)K dopolední svačině si zase můžeš přidat něco co obsahuje bílkoviny. Například zakysaný nápoj a k tomu zmiňovaný banán. Jablko mezi obědem a večeří si klidně dej, je to odpolední svačina a můžeš si dát i něco většího, protože pokud jíš cca ve 12 a večeříš v 6, neboj se dát na svačinu klidně i pečivo. Večeře se zdá být dobrá, pokud přidáš více jídla přes den, na večeři si pak můžeš dát to, co píšeš. Můžeš taky někdy vyzkoušet teplou večeři-třeba si úpect nějakou dobrou rybu se zeleninkou:o) Takže si hlavně dávej pozor na bílkoviny, brzo se objeví nějaký článek o bílkovinách, o tom kde je jich hodně a proč jsou tak důležité:o)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuju za odpověď.
    Máte opravdu super blog :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já tedy nevím, ale podle toho co jsem si přečetla, tak mi příjde, že auto článku si toho o Dukanově dietě moc nepřečetl. Nevím kde jste přišli na nedostatek V Dukanově dietě se můžou jíst veškeré mléčné výrobky do 3,5% tuku, takže v tom bych opravdu problém neviděla. Další věc je to, že v článku píšete, že jak člověk začne jíst "normálně" tak se mu váha opět vrátí...4 fáze je na celý život, je to spíš životní styl. Je jasné že pokud se bude člověk "přežírat" a jíst nezdravě, tak přibere vždycky ať už nějakou dietu předtím držel nebo ne.
    Já a celkem dost lidí z mého okolí má s Dukanovou dietou dobré zkušenosti a nikomu se jo-jo efekt zatím neprojevil a to ani po půl roce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý je svého štěstí a zdraví strůjcem...

      Zuzka

      Vymazat
    2. To každopádně. Já ji držím cca 8 týdnům a cítím se opravdu dobře, zhubla jsem skoro 8 kg a rozhodně nehladovím.

      Vymazat
    3. Připojuji se coby svého zdraví strůjce, je mi 66 a po 3,5 měsících jsem váhově v normě, shodila jsem bezbolestně a úplně lehce 17 kg, tím pádem už nefuním do schodů, je to super, milé odpůrkyně této metody. Jen lituji toho, že jsem ji neznala zamlada a měla ve skrytu duše mindráky z nadváhy /i když nijak obludné jak bohužel často vidím u dnešní mladé generace/. Hodně úspěchů přeje seniorka Daniela.

      Vymazat
    4. Já se připojuji také. Kdo si pořádně přečte knížku o Dukanově dietě, nemůže napsat takový zavádějící článek! Navíc, kdo to nezkusil, nemůže soudit. Pro obézní lidi, kteří drželi již spoustu diet bez úspěchu, je tato dieta požehnáním. Celý život držím nějaké diety a celkový výsledek je spíš negativní. Postupně jsem pořád nenápadně tloustla. Možná i díky štítné žláze, ale to je vedlejší. Až teprve Dukanova dieta zabrala. 23 kg dole je krásný výsledek a už druhý rok si to držím. A cítím se skvěle!

      Vymazat
  6. Ahojte, držím tuto dietu už druhý měsíc. Není pravda, že se sníží příjem mléčných výrobků, ba právě naopak. S přehledem dávám 1litr mléka denně+ 1 bílý jogurt, vše nízkotučné. Jinak jím hlavně ryby. Samozdřejmě je tu problém s vytamíny, ale s tím si poradí vytamínové tabletky. Otruby musíte jíst proto, že jinak dostanete strašnou zácpu a může se vám natrhnout konečník. Důležité je taky vypít denně alespon 1,5 l vody.
    Jsem s dietou spokojená, ale uznávám, že není pro každého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovesné otruby jsou velmi bohaté na proteiny a rozpustnou vlákninu.
      Mají vysokou absorpční schopnost. V žaludku zvětší až 20 x svůj objem, tudíž se cítíme sytí a nemáme hlad. Navíc mají mimořádnou viskozitu, což znamená, že v tlustém střevě na sebe nalepí všechny okolní živiny, které se spolu s otrubami vyloučí a nemohou se vstřebat. Také mají nízkou kalorickou hodnotu.

      Vymazat
  7. Tuhle dietu drzim 10 mesicu, zhubla jsem 21 kilo, nijak nestradam, mlecnych vyrobku snim denne vic nez jsem jedla pred tim, telo se sice zatezuje dusikatymi latkami, ale je doporucen zveseny pitny rezim, takze ty latky zase pekne vyplavujeme, ovesne otruby nejsou v diete povinne kvuli spravnemu vyprazdnovani, ale hlavne kvuli sve schopnosti vstrebavat tuky ve strevech, pokud mate zacpu, pridavaji se otruby psenicne, ktere tento problem resi a jojo efekt? my vecne dietarky vime, ze ten hrozi po ukonceni kazde diety, pokud si zacneme pect bucky, cpat se cokoladou a podobne, dukanova dieta se naopak snazi naucit nas novemu zpusobu stravovani, vetsisna z nas, co ji drzime dlouhodobe si uvedomujeme, ze je nutne dodrzovat celozivotne 4.fazi, pripadne obcas preskocit do nektere predchazejíci.

    OdpovědětVymazat
  8. Milé dámy, diety, které nějakým způsobem omezují příjem některé ze stěžejních složek potravy mohou být problematické a zdraví škodlivé. Rozhodně bych před zahájením takové diety probral celou věc s lékařem - informace z internetu jsou v tomto případě bez záruky. Tím se ani trochu nesnažím naznačit, že by zmíněná dieta nefungovala, nebo že by automaticky vedla k jojo efektu. Spíš prosím buďte opatrné, protože špatnou dietou si není problém zhuntovat tělo a zejména ženy, co plánují děti, by měly opravdu dvakrát měřit a jednou řezat.
    Osobně jsem si místo diet pořídil šlapadlo - stepper. Jsou to jen dva pedály u země, žádný stroj, takže to snadno schovám pod postel. Cvičím každý den při zprávách - je to jako chůze do schodů. A kila jdou pomalu dolů. Jen to chce se přinutit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Jane, každý nemůže sportovat, někdo kvůli zdravotním problémům (hlavně kvůli problémům s pohybovým aparátem), někdo dokonce právě proto, že s vysokou obezitou to už může být velký problém. Navíc je dokázáno, že bez úpravy stravy člověk jen sportováním nezhubne!!! Dukan doporučuje u své diety především chůzi, kterou zvládne většina populace, (i když s problémy s koleny je to taky těžké). A jeho dieta tělo nehuntuje, pokud člověk dodržuje vše, jak je doporučeno. Naopak obezita člověka ohrožuje velmi. Tak není lepší zhubnout účinnou dietou a pak štíhlý si sportem udržovat postavu?

      Vymazat
  9. Pokud jste se rozhodli držet redukční Dukanovu dietu, je třeba znát i její vedlejší negativní účinky. Při jejím dodržování je třeba dbát hlavně na přísun minerálů a vitamínů, nakolik se v jejím jídelníčku nenachází moc ovoce. Výhodou této diety je, že můžete jíst, kolik chcete.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojte! Vďaka za super články o diétach a chudnutí. Tento blog navštevujem pravidelne. Konečne triezvy pohľad na túto problematiku. Len tak ďalej!

    OdpovědětVymazat
  11. Dukanovu dietu držím, jsem ve fázi 3., kdy už máte vysněnou váhu a teď jí musíte konsolidovat – tj zvyknout tělo neukládat vše co sníte do tukových zásob.
    Teď jen pár čísel…. od 12.1.2013 do 21.3. – 15kg / 73 na 58kg/, -15cm v pase, z vel 44 do 38.
    Držíme spolu s manželem ….jeho cifry…12.1. do 1.4. – 20kg /115 na 95kg/ , -13,5cm v pase, vel XXL na XL. VYLÉČENÝ Z VYSOKÉHO TLAKU!!!! Nepotřebuje žádné léky -krevní tlak se upravil na normál!!!!!
    Vřele doporučujeme, opravdu to funguje a to jsme milovali sladké i tučná jídla jako většina národa….a jde to i přes to, nemáte hlad, jíte kolik potřebujete…kupte si knihu, poctivě prostudujte a dejte se do toho, je to skvělý pocit nenosit ty faldy všude sebou!!!! Držím palce a jak říká autor…13milionů lidí se nemůže mýlit!!!!Peta

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud se nedrží až příliš dlouho, nemůže Dukanova dieta nějak zvlášť ublížit. V podstatě jde jen o snížení sacharidů ve stravě a zvýšení podílu bílkovin (především v první fázi). Na tomto principu jsou založeny i jiné diety, ale i redukční jídelníčky. Jen to vnich není tak radikální.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, taky vám chci napsat něco o své zkušenosti. DD jsem začala držet před 2 lety, váhový úbytek 18 kg za 4 měsíce, po dalších fázích 2 kg nahoru. Ale ani jednou se mi nestalo, že bych měla špatnou náladu, cítila se unaveně, naopak to, co mi to udělalo se sebevědomím, bylo super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasíííím :-) Je to i o psychice...pokud si připustíte, že, když píší ostatní, že měli špatnou náladu, budete ji mít taky...Dieta je fakt dobrá, pokud používáte rozum, podložené informace a mozek. Hodně štěstí všem :-)

      Vymazat
  14. Zdravím chci se zeptat jakou knihu si mam koupit? je jich vice druhu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se prodává kniha DUKANOVA DIETA – Jak rychle a přitom trvale zhubnout a kniha plná receptů Dukanova dieta ve 350 receptech. Kniha je napsaná tak poutavě, že musí nadchnout každého, kdo dlouhodobě bojuje s nadváhou či obezitou, aby se do diety pustil.
      Nedávno vyšla také novinka Dukanova dieta 2014 s novými recepty i pro vegetariány, což je v podstatě zaktualizovaná ta předchozí knížka. Jsou v ní nějaké novinky a vylepšení.

      Vymazat
  15. Dukanova dieta má mnoho negativních účinků a nikomu ji nedoporučujeme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké jsou ty negativní účinky? Za rok a 1/2 na sobě žádné nevidím a ani lékaři nic nezjistili. A pozitivních mám dost: 20 kg dolů, zlepšení cukrovky, menší problémy s koleny a páteří, pocit štěstí z úspěchu, vyšší sebevědomí, můžu se zase oblékat jako člověk a ne jako almara a spoustu kladných ohlasů od lidí, kteří mě znali pouze jako tu tlustou paní. Navíc jsem získala spoustu přátel na facebooku, kteří drží také Dukanovu dietu a navzájem se podporují a vymýšlejí spoustu receptů..

      Vymazat
    2. .... a za 10 let rakovinu a budu bulit, že jsem raději nebyla tlustá, že? To fakt nemá cenu, někomu vysvětlovat, že předávkovaé bílkoviny a vynecháná sacharidů má na organizmus horší vliv než krabička cigaret denně :(

      Vymazat
  16. Je vidět, že o této dietě nic nevíte. Jaký nedostatek mléčných výrobků? Vždyť kromě masa se právě konzumují nízkotučné mléčné výrobky, především mléko, tvaroh a jogurty! A pokud nevíte k čemu jsou ovesné otruby, tak je jasné, že jste pravidla této diety neviděla ani z rychlíku. Jak můžete kritizovat něco, o čem nevíte téměř nic? Já znám spoustu lidí (včetně mě), kteří touto dietou zhubli i desítky kilogramů a jsou zdraví, mají skvělé zdravotní výsledky. Zatímco při obezitě hrozí spousta zdravotních rizik a problémů. Tato dieta pomáhá i ke zlepšení stavu při cukrovce i zvýšeném cholesterolu. A navíc kromě bílkovin, které se konzumují samostatně jen prvních pár dnů, což nemůže nikomu ublížit, je do jídelníčku zařazena i zelenina. A pokud se u této diety dostatečně pije voda a člověk nemá problémy s ledvinami, zdravotní výsledky nás hubnoucích jsou úplně v normě. Tato dieta je také velmi rozmanitá, máme stovky receptů z povolených potravin a to včetně sladkých jídel a dezertů, které ale samozřejmě nesladíme cukrem a nepoužíváme mouku. Já osobně mohu tuto dietu jen doporučit. Po 20 letech držení všech možných diet, které nezabíraly nebo zabraly jen málo či krátkodobě a pak se mi to všechno vrátilo i s úroky, je tato dieta první u které jsem shodila bez problému 25 kg. A to i při tom, že mám problémy se štítnou žlázou. Moc mě mrzí, když někdo kritizuje něco, o čem si přečetl jen pár vět a v podstatě o tom nic neví. Měli byste vidět ty šťastné lidi, kteří díky této dietě našli zase sebevědomí a novou chuť do života! Moc bych vám to přála. Asi byste změnili názor!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Náhodou jsem při pročítání "zkušeností"s Dukankou narazila i na můj vlastní příspěvek z června 2012. Těm nevěřícím mohu sdělit, že od té doby jsem jsem sice přibrala svou nedůsledností 3 kg /která teď hodlám zase shodit/, ale tenkrát jsem celkově shodila 20 kg, dodnes jsem si udržela -17 kg a zdravotně se cítím ve svých 68 letech stále výborně. Takže - vřele doporučuji!! Daniela

    OdpovědětVymazat
  18. Taky držím "Dukana" a je to ta nejlepší dieta, na kterou jsem mohla natrefit. Zhubla jsem rychle 10 kg a teď si pomalinku hubnu dál s tím, že jsem si dietu trochu upravila, protože bez jablek, medu a mandlí už se prostě neobejdu. Jde to pořád dolu, takže v pohodě, pomalejší hubnutí zase nenapáchá takové změny, co se elasticity pokožky týká (hlavně obličeje). Cítím se výborně a dokonce se upravil i můj vysoký tlak. Všem tady, kdo této dietě fandí a okusili to sladké vítězství v podobě mnoha shozených kilogramů moc gratuluji. Opravdu nemá smysl se tu s někým dohadovat, kdo o této dietě neví nic. My víme své :-) Evina

    OdpovědětVymazat
  19. Jakékoliv omezení ve stravě může vézt ke zdravotním problémům, které se nemusí projevit hned. Můj strýc má v padesáti letech po držení různých diet v mládí spoustu zdravotních problémů a důsledek je takový, že má 120 kg, dnu a musí mít upravenou stravu. Moje kamarádka před několika lety nejedla maso a vypadali ji extrémně vlasy. Podsoupila několik vyšetření než vůbec zjistili, že má nedostatek bílkovin. Takže pokud se teď někdo cítí dobře a zdravě, tak za pár let, po držení diety, to tak být nemusí. Strava by měla být pestrá a měli by v ní být zastoupeny sacharidy, bílkoviny i tuky. Prostě vše, aby tělo dostalo veškeré vitamíny a minerály (takže ne jen zeleninu, ale i ovoce, maso, ale i přílohy v podobě brambor, rýže, luštěni apod.., také ořechy.....a tak dále)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Božínku, lidi...vždyť není pravda, že nejíte ovoce, brambory atd...Je to jen začátek a pak tyto potraviny jíte...Lidi, proberte se...a nejdříve čtěte informace úplné a pak přidávejte názory :-)

      Vymazat
    2. Je doporučováno denně sníst v mléčných výrobcích (které mimochodem paní výživová poradkyně v článku jmenuje, ale pak zcela nepochopitelně kritizuje jejich nedostatek)a dalších povolených potravinách 50g sacharidů denně. Jen pro ty, co neumí počítat to je 10 kostek cukru, což není moc, ale taky to není 0. Kvalitní tuky se doporučují..troška olivového oleje, ryby jako losos, ap.
      Sice typického Dukana nedržím, jím od prvopočátku i zeleninu, ale hlad nemám a špatnou náladu taky ne. Jsem ale unavenější a hodně piju, to je pravda. Nicméně nepotřebuju zhubnout moc, takže pro mě to je otázka 4 týdnů a pak už můžu i malé přílohy.

      Vymazat