V několika následujících příspěvcích se pro vás
pokusím sepsat základní informace o výživě ženy během těhotenství. Co jíst - co
nejíst, co pít - co nepít, na co si dát pozor. Na úvod každého článku uvedu u
odrážek, čím konkrétně se článek zabývá. V prvním článku se tedy budu
věnovat tomuto:
- Váhový přírůstek
- Doporučení pro základní živiny
- Doporučený počet porcí jednotlivých skupin potravin na 1 den
V první řadě bych chtěla zmínit, že výživa
těhotné ženy je velmi důležitá a ovlivňuje průběh celého těhotenství.
Snad každá těhotná žena řeší váhový přírůstek. Někdo
se ho bojí, někdo naopak jí víc než dost. Váha těhotné ženy většinou ovlivňuje
porodní hmotnost dítěte. Ženy s podváhou rodí často děti s nízkou
porodní hmotností, což poté může souviset s kojeneckou úmrtností nebo
rizikem vzniku závažných onemocnění v pozdějším věku dítěte jako je
například zvýšený krevní tlak, obezita, poruchy látkové přeměny glukózy a
onemocnění srdeční a cévní soustavy dítěte. Ovšem na druhé straně obézní
těhotná žena také nemá v tomto směru vyhráno. Zde totiž existuje větší
riziko předčasného porodu dítěte s velmi nízkou porodní hmotností. To nás
přivádí k otázce kolik kilogramů má tedy žena v průběhu těhotenství
přibrat, aby to bylo normální?
Optimální
BMI před početím se uvádí 18,5 – 25.
Výchozí
hmotnost
|
Vhodný hmotnostní
přírůstek v průběhu těhotenství
|
Doporučené navýšení
normálního energetického příjmu o …/den
|
Podváha
|
12,5 – 18 kg
|
1700 kJ
|
Normální váha
|
11,5 – 16 kg
|
750 kJ
|
Nadváha až obezita
|
7 – 11,5 kg
|
500 kJ
|
Již
z tohoto rozdělení doporučených přírůstků hmotnosti jasně vyplývá, že
každá těhotná by měla jíst trošku jiné množství jídla a proto tedy obecné
doporučení: „Jez za dva!“ v řadě případů neplatí. V posledních 30 týdnech těhotenství by týdenní přírůstek hmotnosti
měl být přibližně 0,4 kg.
Jaká
je tedy potřeba základních živin během těhotenství?
Denní příjem energie
během těhotenství by 1. a 2. trimestru měl být v rozmezí 8200 – 8400
kJ. Ve 3. trimestru by mělo dojít ještě k navýšení příjmu o cca 800 kJ.
Kromě vyšší potřeby energie se také zvyšuje potřeba bílkovin, denní příjem by měl být 60g,
což je o 10 – 16 g více než u netěhotné ženy.
Tuky by se na celkovém energetickém
příjmu měly podílet maximálně z 35 %. To je přibližně 70 – 80g/ den. 10 –
15 % přijímaných tuků by měly tvořit mononenasycené mastné kyseliny, které jsou
obsažené například v řepkovém a olivovém oleji. Důležitý je také příjem omega
3, tedy polynenasycených mastných kyselin, které najdeme zejména
v mořských rybách.
Sacharidy
by měly tvořit 50 – 55 % energetického příjmu. Dobrým zdrojem sacharidů a
nestravitelné vlákniny, ale také vitaminů skupiny B jsou obiloviny. Doporučuje
se denní konzumace celozrnných výrobků.
Vláknina
doporučení
jsou stejná jako pro běžnou populaci, tedy nejméně 30g/den.
Doporučení
na 1 den
Martina Synková
Zdroje:
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1.
Jinočany: H, 2003, 434 s. ISBN 80-860-2293-5.
STRÁNSKÝ, Doc. MUDr.
Miroslav. ÚSTAV VÝŽIVY, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Výživa v těhotenství. Praha,
2005.
Tak snad se mi tohle bude jednou hodit :)
OdpovědětVymazatTak a z toho plyne, že jsem 5 let po porodu jako žok, protože jsem nevěděla jak správně jíst, takže to není moje vina, a vlastně za to nemůžu :-D
OdpovědětVymazatto je veľmi dobre vymyslené s tým obrázkom a porciami! človek aspoň nie je zmätený z tých percent a nepanikári, čo by mal počas dňa jesť :) raz sa mi to určite bude hodiť
OdpovědětVymazat