Aktuálně





01 března 2012

Syndrom spánkové apnoe


Spánková apnoe je jedna z život ohrožujících poruch při obezitě. Jde o poruchu dýchání, která je charakterizována zástavou dýchání během spánku na cca 10 sekund.

A proč tento stav vzniká?

Při obezitě se celkově mění dýchací mechanika a přítomná tuková tkáň omezuje pohyb hrudníku.

S tímto syndromem se pojí další problémy obtěžující život člověka. Nejznámějším projevem je chrápání, které nemá rád asi nikdo z nás. Osoba trpící apnoí se přes noc často budí nebo se výrazně potí a chodí opakovaně močit. S tím souvisí únava až spavost přes den, dále porucha paměti a soustředění. Časté bývají poruchy sexuálních funkcí.

Prevalence spánkové apnoe

Je zajímavé, že v běžné populaci je výskyt 4 % u mužů a 2 % u žen. Nižší prevalence u žen se přisuzuje ženským pohlavním hormonům.

Zdravotní rizika

Pokud jste si někdy všimli tohoto syndromu u svého blízkého, neberte to na lehkou váhu.
Zdravotní rizika spojena s apnoí jsou velice závažná. Prokázalo se, že spánková apnoe je nezávislým rizikovým faktorem pro vznik diabetu, hypertenze, kardiovaskulárních onemocnění, ischemických chorob a cévních mozkových příhod. Nedostatek kyslíku v průběhu spánku může způsobit srdeční arytmii tj. poruchu srdečního rytmu nebo náhlou smrt.

Léčba a diagnostika

Pro diagnostiku slouží spánkové laboratoře, kde se monitoruje spánek pacienta. V ČR existuje laboratoř v Praze, zde je odkaz:


Léčba se provádí pomocí přetlakového přístroje, který příznivě ovlivňuje apnoi, spavost přes den a tlak.

Nejjednodušší způsob léčby je změna životního stylu. V případě obézních jedinců jde o redukci hmotnosti a hlavně dostatek pohybu.

Hanka Holišová
(http://makeuphannah.blogspot.com/)

Zdroj:  
VOJTĚCH HAINER. Základy klinické obezitologie. druhé přepracované. Praha: Grada Publishing, a. s., 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.
ZDENĚK ZADÁK. Výživa v intenzivní péči. druhé. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.


3 komentáře:

  1. Tak tímhle 100% trpí přítel. Obezní není ale je pravda že pohyb nemá žádný,krom dojítí k autu a pak do práce kde celý den sedí. Vždy v noci chrápe a pak se tak jakoby začne dusit tak ho vždy pootočím na bok:) Vždycky mě to vyděsí:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přítel to má asi taky. Má bříško, kouří,... V noci chrápe a zdá se mi, že na chviličku přestane dýchat a pak strašně hlasitě a chrchlavě vydechne. A potí se taky (i když mi je třeba zima).
    Ale znáte chlapy - kouřit nepřestane, hýbat se nebude... Do spánkové laboratoře ho nedostanu ani stádem volů :( On si myslí, že mu nic není, že kecám to přejde, blablabla....
    A teď babo raď :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucindo v tomto případě je složité radit, když s tím partner nechce nic dělat. Rozhodně to samo nepřejde, tak jak si to přítel myslí. Spánková apnoe je docela podceňována, což je velká chyba. Bylo by vhodné přestat kouřit a začít se více hýbat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na stravu. Vše se vším souvisí.

      Vymazat