Aktuálně





23 dubna 2012

"Zázračná dieta EDUCOGYM"

Krásný den přeji všem,

jistě jste si mohli všimnout, že s přiházejícím teplým počasím se objevují v časopisech články o zázračných dietách, které zaručují úspěch. Jedna taková super dieta nebo spíše hubnoucí program se objevil opět v časopise ELLE pod názvem EDUCOGYM.

Jak to funguje?

Jde o změnu jídelníčku i cvičebního plánu. Každý den je potřeba absolvovat 20 min kardio tréninku. Což není pro naše zdraví vůbec špatné. Doba, po kterou by se měl tento program dodržovat je měsíc, ale v časopise tvrdí, že se to dá stihnout i za 12 dní a to je lákavá nabídka, nemyslíte? :)
Co se týká stravy, jde o potraviny tučné a s vysokým obsahem bílkovin. Dále se v článku píše o tom, že rychlým zatížením svalu dojde k rychlému spalování a tím se vlastně zhubne.


Co můžete jíst?

Snídaně: uzený losos a měkký sýr
Oběd: tučná ryba s avokádem
Večeře: steak a měkký sýr

Co je důležité?

Během této diety je důležité jíst tuk, který zajistí tvorbu inzulinu a tím pomůže odbourat tuky :))))
Další věc je, že musíte jíst velké množství výživových doplňků.

Co nemůžete?

Zakázány jsou sacharidy.


Co se stane, když budete dodržovat program?

Zaručeně zhubnete a to hlavně na břiše. Během čtyř dnů až o 3 cm a to vše, kvůli omezení sacharidů a zvýšené pohybové aktivitě.

Co se stane, když přestanete?

Vyvážená hladina inzulinu je důležitá při hubnutí, ale za úbytek může již zmíněné vynechání sacharidů. Nezapomeňte, že budete potřebovat vlákninu, vitaminy, minerály. Pomohou přeměnit jídlo v energii, a ne v tukové zásoby. 

A jak to vidím já?

Tento program, jak uvádí časopis je podle mého názoru nesmysl. Když se na problém podívám ze strany výživy, tak uvedený způsob stravování je velice ochuzen. V jídelníčku chybí ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy a mléčné výrobky. Přísné omezování sacharidů při pohybové aktivitě je neuvážený krok. Člověk potřebuje získávat energii především ze sacharidových zdrojů. Svaly uloží energii ze sacharidů ve formě glykogenu, který slouží jako pohotový zdroj v průběhu tělesné aktivity. V případě, kdy pravidelně cvičící osoba záměrně vynechává sacharidy, dojde k jeho rychlému vyčerpání během tréninku. Potom je trénink nekvalitní a nějaké výkonnostní zlepšení je v nedohlednu.

Další věc, která mě zaujala je věta o inzulinu (Během této diety je důležité jíst tuk, který zajistí tvorbu inzulinu a tím pomůže odbourat tuky). 

Inzulin je hormon beta buněk slinivky břišní. Nejznámější funkcí inzulinu je snižování glukózy v krvi. Tedy, jakmile se najíme, inzulin se vyplaví a reguluje hladinu glukózy v krvi. Normální hladina glukózy v krvi se pohybuje od 3,5 - 5,5 mmol/l.

Dále inzulin stimuluje proteosyntézu, což je při cvičení určitě dobře. Co se týká tuků, inzulin inhibuje jejich lipolýzu a naopak stimuluje lipogenezi (tzn. novo tvorbu tuků). Takže výše uvedená věta je poněkud matoucí. 


Závěrem bych tuto dietu či program shrnula asi takto: jestli máte rádi své tělo, rozhodně se do tohoto programu nepouštějte.


Pěkný den přeje Hanka Holišová

3 komentáře:

  1. ja sa divím, že taký uznávaný časopis vôbec dáva takéto články. tiež som sa dobre posmiala na tej vete o inzulíne, keď som si spomenula na klinickú biochémiu (alebo kde sme sa to vlastne učili, že zvýšený inzulín = zvýšené ukladanie tuku).. vlastne je to celé divné, že z toľkého tuku by mal človek schudnúť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se divim, co vsechno se da najit v casopisech :)))
      mej se pekne Hanka

      Vymazat
  2. Nominace do tagu http://blongie007.blogspot.com/2012/04/po-delsi-odmlce-jsem-tu.html

    OdpovědětVymazat