Aktuálně





11 března 2012

Vláknina


Slovo vláknina dnes slyšíte v každé druhé reklamě na cereálie a snídaňové lupínky. Co se však pod tímto pojmem skrývá, to Vám prozradí následující článek :)

Co je to vláknina?

Vlákninu potravy tvoří látky, které nejsou stráveny či vstřebávány v tenkém střevě člověka. Látky tvořící vlákninu jsou nestravitelné polysacharidy (celulóza, pektiny, beta-glukany, chitin, gumy, slizy), nestravitelné oligosacharidy, rezistentní škroby či lignin.
A proč je tedy pro naše tělo důležité něco, co se do něj vůbec nevstřebá? Čtěte dále :)

Vláknina je pro naše tělo důležitá, protože podporuje peristaltiku (pohyby) střev, čímž urychluje průchod tráveniny střevem a zvětšuje objem stolice. Obnovuje také epitel střevní stěny a udržuje bariérovou funkci střevní sliznice.
Co tohle všechno pro naše tělo znamená?? Že bychom při dostatečné konzumaci vlákniny neměli mít problémy se stolicí. Ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím. Váže na sebe totiž vodu a tím zvětšuje střevní obsah. V žaludku vyvolává pocit sytosti, proto nemáme tak brzy hlad. Reguluje trávení všech živin a je potravou pro bakterie tlustého střeva, které jsou velmi důležité pro správné fungování střev. Dále vytváří v tenkém střevě gelovité prostředí, čímž snižuje vstřebávání glukózy a mastných kyselin přes střevní stěnu. A navíc její konzumace je i prevencí proti rakovině tlustého střeva, kardiovaskulárním onemocněním a v neposlední řadě i prevencí proti zubnímu kazu. Proto bychom ji měli konzumovat v dostatečném množství, aby našemu tělu co nejlépe sloužila. A jaké je to doporučované množství?

Doporučený příjem vlákniny

Doporučený příjem vlákniny se udává okolo 30 gramů na den. Děti do 2 let by měli jíst asi 5 gramů denně a starší děti 5 gramů + jejich věk v letech.

V čem se vláknina nachází?

Nejvíce vlákniny se nachází v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích. Dále jsou na vlákninu bohaté různé semínka, ovesné vločky, cereálie, ořechy či luštěniny. Pro Vaši lepší představu, kolik a co za den sníst, abyste měli dostatek vlákniny, uvedu příklad.

Na snídani si dáte plátek celozrnného chleba se sýrem a rajče = 6 g vlákniny
Na svačinu banán = 3,2 g vlákniny
Na oběd pečené kuře s bramborami + okurkový salát = 8 + 1 g vlákniny
K odpolední svačině bílý jogurt s ovesnými vločkami = 3,5 g vlákniny
K večeři lečo s celozrnným rohlíkem = 5 g vlákniny
Večer ještě pár zelených oliv = 1g vlákniny

No a za celý den nám to dělá 27, 7 gramů vlákniny. Není to zas až tak těžké, sníst doporučené množství vlákniny, co? Stačí přidat na svačinu nějaké to ovoce a zeleninu, do jogurtu nasypat pár vloček a zbytek už jde sám. :)

Shrnutí na závěr
Doporučený příjem - 30 gramů na den
Bohaté na vlákninu jsou: ovoce, zelenina, obiloviny a výrobky z nich, ořechy, luštěniny
Reguluje trávení všech živin, vyvolává pocit sytosti
Prevence proti rakovině tlustého střeva, kardiovaskulárním onemocněním a zubnímu kazu

Kateřina Vítů

Zdroje:
Vlastní znalosti s pomocí knížky od: GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1714-X.

Žádné komentáře:

Okomentovat