Dovolila jsem si použít dvě blikající
hesla z webových stránek, které nabízejí doplňky stravy s Açaí (Euterpe oleracea), vytrhnout je z kontextu a trochu poupravit. Něco
podobného se děje i na dalších stránkách, na kterých si můžete objednat cokoli, na co si vzpomenete - od kapslí a rozpustných
směsí po zmrzliny s obsahem těchto bobulí.
Jaké jsou praktiky firem prodávajících tyto
produkty? Co je pravda? Existují objektivní studie?
Nedávno jsem narazila na Emin
blog s podtitulkem „Jak jsem za 4 týdny
zhubla 16 kg … “ a s pouze jedním článkem, který poněkud násilně
propagoval přípravek na hubnutí. Nemohly zde chybět fotky před a po, příběh, ve
kterém se zhlédne větší část žen středního věku a kladné komentáře (každý
komentář s datem o číslo větším, komentář s typickým příběhem člověka s nadváhou
nebo obezitou a žádná reakce, nebo poděkování ze strany pisatelky blogu … ???).
Z jiných blogů jsem se
dozvěděla, že Emin blog není jediný. Existují další „dámy“, unavené matky dvou
dětí, které zhubly 16 kg za čtyři týdny.
Z Emina blogu jsem byla
teleportována na stránky, na kterých najdete kromě možnosti objednávky těchto
produktů i telefonní seznam všech „blahodárných“
účinků („omlazení organismu, prevence proti rakovině, čistota a
detoxikace organismu, vliv na práci oběhového systému, vliv na hladinu
cholesterolu, ochrana prostaty, urychlování metabolismu, vliv na projevy
alergie, posilování imunitního systému, vliv na trávicí a vyměšovací systém,
paměť a koncentraci, všeobecná regenerace organismu, ochrana před nemocemi
srdce, vliv na míru libida, energie a výdrže, redukce bolesti a bolestivosti,
zdravý spánek, boj se záněty, vliv na výšku krevního tlaku, tělesnou hmotnost,
imunitní systém a skvělý celkový pocit“ nebo „nejnovější studie dokazují, že tyto bobule dokáží zabít i rakovinné
buňky).
Libozvučná slovní spojení
ztrácí svůj význam, pokud zjistíte, že existuje
zlomek studií, které by zkoumaly vliv Euterpe
oleracea na člověka. Klinické studie, týkající se antioxidačních
účinků, jsou nejednoznačné a navíc většinou prováděny in vitro, nebo na
zvířatech. Epidemiologické a experimentální studie se zabývají možnými účinky
antioxidantů na kardiovaskulární onemocnění a diabetes mellitus druhého typu
než redukcí hmotnosti, která je slibována samotnými výrobci těchto doplňků a
kvůli které si lidé tyto doplňky kupují.
Abych neplivala pouze oheň a
síru – v pilotní studii o deseti lidech (toto číslo je opravdu malé) se
zjistily pozitivní účinky na hodnoty glykemie nalačno i po jídle a na hodnoty celkového a LDL cholesterolu, ale
nepotvrdil se vliv na hodnoty krevního tlaku a hladinu triacylglycerolů v krvi.
Ačkoli studie probíhala čtyři týdny (u lidí s tělesnou hmotností 173 +/- 18,1
kg), nikde nebyl zmíněn vliv na redukci hmotnosti.
Netvrdím, že Açaí nejsou bohaté
na vlákninu, mikronutrienty (vitamin C a E) a další látky (fenoly, flavonoidy,
antokyany) s antioxidačními vlastnostmi, přesto si myslím, že zdrojem všech těchto látek jsou i jiné,
mnohem dostupnější potraviny (ovoce, zelenina …), které vás přijdou levněji a
které i snadněji, kdykoli a kdekoli koupíte.
Ráda bych, aby se každý, kdo přemýšlí nad koupí podobných výrobků, nad
tímto zamyslel. Pokud by tyto produkty opravdu fungovaly tak, jak zaručují,
žili a vypadali bychom všichni jinak. Moc je pouze v našich rukou, ne
v hrkajících předražených krabičkách.
UDANI, J. K. et al. Effects of
Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a
healthy overweight population: A pilot study. Nutrition Journal, 2011,
roč. 45, č. 10, s. 1 – 7.
Tereza Fujáková
Žádné komentáře:
Okomentovat