Aktuálně





28 února 2012

Chcete změnit svůj životní styl?

Patříte k věčným dietářům?
Dáváte si už celé roky si na Silvestra předsevzetí, že se sebou začnete konečně něco dělat?

Každou neděli večer si říkáte: „Tak od zítra, od zítra začnu jíst zdravě, přestanu kouřit a začnu chodit do fitka.“  Stejně ale pak v pondělí ráno vstanete, dáte si cigaretu, sednete k počítači a k snídani si pochutnáte na koblize.

Věřte, že nejste sami. Kde je ale ta chyba? Proč se Vaše pokusy o změnu jen málokdy potkají s úspěchem?
Nejprve se zamyslete nad tím, proč vlastně něco měnit. Chcete to Vy, nebo to po Vás chce Váš lékař, partner, rodina, zaměstnavatel nebo třeba trenér? Pokud na Vás tlačí okolí a Vy neustále posloucháte narážky na Vaší osobu, ve smyslu: „Přestaň konečně kouřit!“ „Koukni na sebe, jak vypadáš!“ „Nežer tolik!“ Ale Vy sami za sebe nic měnit nechcete, tak s největší pravděpodobností budete nadále trpět syndromem prokrastinace a věčně Vaše předsevzetí odkládat.

Stručně řečeno, finální rozhodnutí musí jít z VÁS. Zní to asi jako klišé, ale je to fakt. VY musíte chtít tu změnu a důvodů k tomu můžete mít mnoho.

1. Máte možnost zlepšit svůj zdravotní stav, který velmi souvisí právě s životním stylem. Stačí shodit pár kilo, začít se aspoň trochu pohybovat nebo přestat s kouřením. Nebude to trvat dlouho a Vaše tělo Vám poděkuje. Jestli si toto ale neuvědomíte VY, tak Vás ani výhružky o infarktu z úst lékaře ke změně nedotlačí.

2. Nebudeme si nic nalhávat i vzhled je pro člověka důležitý. Pokud máte dvacet kilogramů nadváhu, nevypadá to dobře ani v luxusním oblečení. Každý přece chce vypadat co nejlépe, nebo ne?

3. Mnohdy se stává, že se žena mučí různými dietami jen kvůli partnerovi. Váš partner pro Vás může být motivací k hubnutí, ale neměl by být tím iniciátorem, který dává ultimáta. Je to jen VAŠE tělo a VY se v něm musíte cítit dobře a být s ním spokojení. To znamená, že jestli jste spokojení s tím, jak vypadáte, ale ručička na váze ukazuje o něco málo více, než by měla, nejspíš bude nejlepší, když to tak zůstane. A jestli chce Váš partner mít doma modelku s mírami 90-60-90, tak ať si ji najde, ale Vás si nezaslouží.

4. Na lyžích nebo na kole jste byli naposled před třiceti kily? No není to škoda? Nechtěli byste zase sednout na kolo a jet v krásném letním dni na výlet nebo se projet na lyžích zasněženou krajinou? Stačí, abyste si to srovnali v hlavě. Co je pro Vás důležitější. Jestli je to seriál, ke kterému každý večer sedáte k televizi nebo jestli by nebylo lepší se jít alespoň projít a udělat něco pro SEBE. Nebude to trvat dlouho a Vy zase sednete na kolo a pofrčíte světu vstříc.

Pro začátek si zkuste vzít kus papíru a tužku. Napište pod sebe, co je pro Vás v životě důležité. Potom se zamyslete, jestli některé věci nemůžete ovlivnit jen tím, že přestanete kouřit, začnete jíst více zeleniny a ovoce nebo když budete chodit do práce pěšky. Všechno souvisí se vším, takže si sepište opravdu všechny faktory, které mohou položky na papíře jakkoli ovlivnit.

Budete se divit, kolik toho jde změnit. Musíte jen chtít. VY musíte chtít…

Zuzka Šperlová

7 komentářů:

  1. Super článek. Doufám, že bude pokračování. Já jsem svůj životní styl změnila. Už 5 let jsem se pokoušela něco začít dělat, až teď jsem se fakt ,,hecla". A právě v mém případě byl hnací silou přítel,ale časem jsem se jím stala já sama a jsem moc ráda. Pořád ale hledám nové náměty a inspirace. Tak budu s netrpělivostí očekávat další článek. :-) Ája

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ájo:)
    Je fajn, že ses do toho tak vrhla...a neboj, dočkáš se...článků bude spousta:)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek,znám to podle sebe, prostě musíš chtít sama a hlavně to dělat s radostí :) Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme...a máš pravdu...s radostí jde všechno lépe:)
      Zuzka

      Vymazat
    2. Ahoj chtěla jsem se zeptat jestli také děláte jídelníčky na míru..děkuju za odpověď :)

      Vymazat
  4. Ahoj, jsem rád, že k tomu přistupujete takto. Není to celé jen o hubnutí. Změna životního stylu přináší hubnutí jako vedlejší efekt. Důležité je hlavně se cítit skvěle! Pokud se chcete někdo podívat, tak já svoji cestu za změnou životního stylu popisuji tady http://www.superzivotnistyl.cz/chci-zmenit-svuj-zivotni-styl/

    Přeji všem ať jsou spokojení sami se sebou!

    OdpovědětVymazat