Aktuálně





23 dubna 2012

Jak jíst na party?

podle Kurzu sebeobrany vůči „našeptávání hada“na recepci nebo party z knihy Hubnutí bez blbnutí  od Mudr. Igora Bukovského

Představte si, že se právě snažíte změnit svoje stravovací návyky a už jste si celkem zvykli na Váš nový režim a někdo Vás pozve na oslavu narozenin, firemní večírek, atd... Většinou k těmto akcím patří spousta dobrého jídla a pití, nezřídka kdy je to až skoro na hranici obžerství. Myslím, že to známe všichni :). Jak se tedy vyhnout pocitu viny a zklamání, že jste přes všechnu Vaši snahu zase neodolali a porušili, to co jste si slíbili – tedy že budete jíst podle vašich nových zásad ?

Mám pro Vás pár tipů, které by Vám mohly pomoct abyste zbytečně neporušili Váš každodenní režim,ale zároveň ochutnali všechno, co chcete:) Je totiž důležité si uvědomit, že pokud si budete dlouho odepírat to, na co máte chuť nebo se jiným způsobem násilně v jídle omezovat, můžete začít být frustrovaní a to Vám ke snížení hmotnosti nebo jakékoliv jiné změně nepomůže. Nechápejte to ale tak, že máte sníst vše, na co máte chuť a v jakémkoliv množství, je nutné u toho i trošku přemýšlet!

1.  Nikdy nechoďte na party (oslavu) HLADOVÍ – když nemáte čas dát si před party nějakou svačinku, tak si cestou dejte müsli tyčinku, banán, kousek čokolády nebo něco jiného, co máte zrovna po ruce. Pokud přece jen přijdete hladoví, tak se nejprve napijte minerálky a klidně si dejte malý kousek dezertu.

2. Seznamte s nabídkou jídel a nápojů a promyslete si, co z toho budete jíst. Vyberte si to, co máte rádi nebo to, co byste chtěli vyzkoušet. Nechcete přece celý večer přemýšlet, jak  to chutná a mít pocit že jste o něco přišli nebo po pár skleničkách jít a vyluxovat vše, co z těch dobrot zbylo:)

3. Nenaložte si plný talíř. Polovinu talíře by měla tvořit zelenina, 1/4 maso, luštěniny ( bílkoviny ) a 1/4 příloha - rýže,brambory,celozrnné pečivo ( sacharidy ). Snažte se vyhnout dresinkům a omáčkám. Raději místo nich použijte kvalitní rostlinný olej ( např. olivový) nebo koření.

4. Vychutnejte si dezerty. Dejte si malý kousek od každého, který vás láká ( čím víc druhů Vás láká, tím menší by ty kousky měly být).

5. Jezte pomalu. Dáte tak vašemu žaludku čas, aby vyslal k vašemu mozku zprávu, že už stačilo:) Při jídle také konverzujte se svými spolu stolovníky, můžete se dozvědět něco zajímavého a  pomůže Vám to jíst pomaleji. Dobré chutnání a žádné povídání už dávno neplatí!


6. Kontrolujte množství vypitého alkoholu. Obsahuje hodně "prázdných" kalorií a zbavuje schopnosti rozumně uvažovat.  Nejenže si v opilosti můžete udělat ostudu, ale také si na talíř nandáte více jídla.
Pokud přece jen podlehnete svodům krásně vypadajícího a vonícího jídla, tak nezoufejte. Není to důvod k tomu, abyste si řekli, že to stejně nemá cenu a že jste vše pokazili. Pokud to jde, jděte domů raději pěšky než taxíkem. A další den najeďte na svůj režim a běžte si třeba zacvičit:).


Martina Ševčíková

Zdroj:
BUKOVSKÝ, Igor; JOSÍFKOVÁ, Eva. Hubnutí bez blbnutí : pravdy a lži o dietách a detoxikaci. 1. vyd. Martin : AKV – ambulancia klinickej výživy, 2009. 189 s. ISBN 9788097012915

Žádné komentáře:

Okomentovat