- Alkohol, kofein, bylinné čaje
- Nikotin
- Potravinové alergeny
- Ranní nevolnosti, zácpa a pálení žáhy
Zdroj obrázku: http://www.napivosrozumem.cz/?back=/diskuze/odbornik-radi.html/125_16-fetalni-alkoholovy-syndrom/1#passed
Dnešní článek uzavírá sérii článku o výživě
v těhotenství. V brzké době budou následovat články na téma výživa
kojící ženy a také článek, možná články o kojení samotném.
Alkohol
Že je alkohol v těhotenství nebezpečný a
nevhodný víme asi všichni. Ale myslím, že je dobré si zopakovat, co vše může
jeho konzumace v těhotenství způsobit. Je důležité si uvědomit, že alkohol
je pro plod nejnebezpečnější v prvních měsících těhotenství. To znamená v době,
kdy ani nemusíme ještě vědět, že jsme těhotné. Takže ty ženy, které plánují
těhotenství, by měly preventivně abstinovat.
Co se tedy může stát při konzumaci alkoholu během
těhotenství? U dítěte se mohou objevit vývojové vady, které se označují jako
fetální alkoholový syndrom. U dětí s tímto syndromem dochází k poruše
růstu, mají malou hlavu a typické změny v obličeji, na očích a také na
kostře (viz. obrázek níže).
Zdroj obrázku: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Fet%C3%A1ln%C3%AD_alkoholov%C3%BD_syndrom
Kromě tohoto syndromu je požívání alkoholu
v těhotenství spojováno s větším počtem samovolných potratů. Celkem
často se diskutuje, jaká dávka alkoholu by mohla být ještě přijatelná, ale není
to nikde stanoveno, takže je určitě jistějším řešením se alkoholu vyhnout
úplně. Myslím, že většině lidí, kteří se zajímají o výživu a své zdraví je toto
jasné. Ale přesto jsem považovala za důležité, alkohol zmínit, protože třeba
může být ve vašem okolí někdo, kdo to neví nebo si to dostatečně neuvědomuje
nebo nerespektuje. Takže alkohol NE!
Kofein
Dalšími problematickými nápoji jsou kofeinové
nápoje- především káva. Kofein sám o sobě není spojován s riziky pro plod (ale
v kombinaci s kouřením a alkoholem ano) nebo pro těhotnou ženu.
Doporučováno je ale přesto jeho konzumaci omezit a to na méně než 200 mg
kofeinu denně (dva šálky kávy). Takže pokud jste zvyklé vypít jednu kávu za den
a ještě ke všemu slabou, není potřeba to měnit. Na druhou stranu jedna káva
denně se myslím dá vypustit lehce. Ale záleží na vás. Toto se spíše týká žen,
které jsou zvyklé pít více káv denně. Tam je omezení namístě.
Bylinné čaje
Existuje velká spousta bylinek, které nejsou
v těhotenství doporučovány. Proto je dobré bylinné čaje nakupovat
v lékárně a poradit se s lékárníkem nebo s vaším lékařem o
vhodnosti konkrétní bylinky.
Například je dobré se vyhnout: aloe léčivé, mátě peprné,
rozmarýnu lékařském, šalvěji lékařské, skořici, zázvoru lékařskému- tyto jsou z těch známějších a běžně používaných, ale existuje
dlouhý seznam dalších, takže je určitě dobré se o tom předem poradit.
Více
o tomto tématu (kromě jiného) se můžete dočíst zde:
Výživa
a léky v těhotenství a při kojení. POKORNÁ, J. - BŘEZKOVÁ, V - PRUŠA, T. Era,
Brno, 2008
Nikotin
Nikotin sice není součástí stravy- proto tematicky
nezapadá do článku s názvem výživa těhotné ženy, ale i přesto je to jedna
z látek, která je plodu nebezpečná. Problematice nikotinu a jeho působení
na organismus nejen v době těhotenství se bude zabývat jeden z dalších
článků. Takže ho určitě nepřehlédněte, protože se dozvíte co vše se děje s naším
organismem, když kouříme a jaký vliv to může mít na plod v těle matky.
Potravinové alergeny
Pokud jste se někde setkali s názorem, že by se
těhotná žena měla vyhýbat alergizujícím potravinám, většinou je uváděno mléko a
vejce, tak v současné době se ukazuje, že vyloučení těchto potravin z
jídelníčku nemá vliv na pozdější rozvoj alergií u dítěte.
Ranní nevolnosti, zácpa a pálení žáhy
S výživou v těhotenství souvisí také zažívací
komplikace, které se u některých žen mohou objevovat.
Při nevolnostech a zvracení se doporučuje jíst menší
porce, častěji. Pokrmy by měly obsahovat snadno stravitelné sacharidy. Pít by se
mělo mezi jídly, ne v průběhu jídla. Nevhodná jsou tučná jídla a také
příliš slané potraviny. Nevolnosti se vyskytují hlavně zpočátku těhotenství a
brzy vymizí, avšak u některých žen mohou trvat déle a být velmi intenzivní. V takovém
případě je někdy nutno doplňovat živiny, které při nízkém příjmu není žena
schopna v normální stravě přijmout. Vždy se o tom poraďte se svým lékařem.
Doporučí dávkování a zváží, zda je to opravdu nutné.
Naopak ke konci těhotenství se může objevit pálení
žáhy. Doporučuje se jíst menší množství jídla ve více porcích, tekutiny
zařazovat mezi jídly a vyhýbat se kořeněným jídlům. Nevhodná je také čokoláda a
mentol. Důležité je jíst pomalu a ve vzpřímené poloze. Pálení žáhy je způsobeno
tlakem dělohy na žaludek a může docházet k návratu tráveniny do jícnu.
Zácpa je také komplikace, která se vyskytuje spíše
později v těhotenství a příčinou je snížená pohyblivost střev, opět v důsledku
zvětšené dělohy. Svou roli sehrává také to, že žena v pokročilejším stádiu
těhotenství se již tolik nepohybuje. Doporučením při této komplikaci je větší
množství tekutin, konzumace potravin s větším množstvím vlákniny (viz. článek
o vláknině). Pokud je zácpa trvalejšího charakteru, opět se poraďte se svým
lékařem, který může předepsat vhodný lék.
Martina Synková
Zdroje:
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1.
Jinočany: H, 2003, 434 s. ISBN 80-860-2293-5.
MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 119 s. Žijeme s
dětmi. ISBN 80-204-1023-6.
Žádné komentáře:
Okomentovat