Aktuálně





19 února 2012

HCG - lidský chorionický gonadotropin

Co vlastně HCG je?
HCG (Human chorionic gonadotropin) neboli lidský chorionický gonadotropin je glykoproteinový hormon složený z 244 aminokyselin. Je vylučovaný u žen během těhotenství. Zpočátku je vylučovaný plodem, později částí placenty. Získává se především z moči těhotných žen. Tento hormon mohou produkovat také některé druhy nádorů, což může vést k diagnóze rakoviny, pokud není pacientka těhotná.

HCG a jeho vliv na úbytek váhy

V letech 1955 byly vydány výsledky na podkladech terapie podle pana Simonse. Ten při studii těhotných žen v Indii a chlapců s poruchou hypofýzy (Frölichův syndrom) zjistil, že při podávání hormonu HCG pro jejich léčbu, došlo u obou skupin ke snížení hmotnosti. Snížilo se především množství tukové tkáně, svalová tkáň zůstala zachována. Začal proto HCG zkoumat podrobněji. Kombinoval podávání nízkých dávek HCG a nízkoenergetické stravy (500 kcal na den, vysoký obsah bílkovin oproti nízkému příjmu tuků a sacharidů). Docházelo k úbytku tukové tkáně, nikoli však svalstva. Byla proto provedena meta-analýza, jestli je tento hormon opravdu účinný. Z meta-analýzy ale vyplynulo, že neexistuje žádný vztah a vědecký důkaz mezi zvýšenou hladinu HCG a účinnou léčbou obezity. Užívání HCG nepřináší ztrátu hmotnosti, přerozdělení tuku v těle a nemá ani vliv na snížení hladu. Nebylo prokázáno, že za úbytkem váhy stál hormon HCG, ale spíše velice nízký energetický příjem.

The Food and Drug Administration (FDA) doporučuje spotřebitelům vyhnout se produktů s HCG, které se prodávají ve formě perorálních kapek, peletů či sprejů a lze najít online v některých maloobchodních prodejnách. FDA a Federal Trade Commission (FTC) vydala upozornění firmám, aby neprodávaly nelegální "homeopatické" léky, které nebyly schválen FDA. Hormon HCG jako lék na předpis je schválen pouze na léčbu ženské neplodnosti, ale ne jako lék na úbytek váhy.

Užívání tohoto hormonu může být tedy nebezpečné. Mohou se vyskytnout například vedlejší účinky. Spotřebitelé uváděli nejčastěji tvorbu žaludečních kamenů. Dále může nastat nerovnováha elektrolytů, které regulují naše nervové a svalové funkce. Nerovnováha elektrolytů může nastat především při nízkoenergetické stravě, která je při užívání hormonu HCG doporučována. Toto množství energie (500 kcal) nemůže pokrýt energetickou potřebu našeho těla a zajistit tak jeho správné fungování.
Kateřina Vítů

Zdroje:
1)      "Dr.Simeons, HCG Diet Food Choices". GreenHCG. http://www.greenhcg.com/simeons-hcg-diet.php. Retrieved 8 October 2011. 
2)      Stein MR, Julis RE, Peck CC, Hinshaw W, Sawicki JE, Deller JJ (September 1976). "Ineffectiveness of human chorionic gonadotropin in weight reduction: a double-blind study". Am. J. Clin. Nutr. 29 (9): 940–8. PMID 786001. http://www.ajcn.org/cgi/reprint/29/9/940.pdf. Retrieved 2009-02-03. 
3)       Barrett S. "HCG Worthless as Weight-Loss Aid". Diet Scam Watch. dietscam.org. http://www.dietscam.org/reports/hcg.shtml. Retrieved 2009-02-03. 

2 komentáře:

  1. ja mam s touto dietou dvojitu skusenost, obe velmi pozitivne... pozhanala som si pregnyl a podla navodu z dr. simeonsa knihy zriedilaaaaa som to s bakteriostatickou vodou, kvapkala som si pod jazyk kvapky, a jedla len 500 kalorii denne, bolest hlavy prve 4 dni, potom uz vobec, kazdy den som chudla okolo 500 g, trvalo to 23 dní, schudla som 9 kíl, potom som mala 6 tydnov bez kvapiek, a dodrziavala som stabilizacnu fazu, cize ziaden cukor ani muka, po par mesiacoch som sa rozhodla ze chcem zhodit dalsich 10, no uz som sa nechcela babrat s miesanim pregnylu, je tazke ho zohnat bez predpisu... nasla som web stranku, ktora predava vibracno energeticke hcg kvapky, kupila som si ich a rovnako ako s pregnylom schudla som, tentokrát 15 kil za 30 dní. Preslo zatial 6 mesiacov, nepriberam, sportovanie sa mi zda teraz ovela jednoduchsie a hlavne prijemnejsie. Odporucam vsetkym, ktorý maju dlhe roky problemy s nadvahou, je rychle, efektivne. Informacie si mozete precitat na web stranke hcgdieta sk

    OdpovědětVymazat