Aktuálně





29 února 2012

8 bodů pro úspěšné hubnutí

Na internetu i v různých knížkách můžeme najít zaručené tipy na hubnutí, jejichž dodržování nám může pomoct vyřešit problémy s váhou. Někde uvádí 5, někde 10, někde dokonce 77 tipů. Některé mají smysl, některé ne. Já jsem se pokusila pro vás sepsat v 8 bodech to, čeho je dobré se držet a to nejen v době hubnutí. Nejedná se o dietní rady, ale spíše o rady, které se týkají režimových opatření. 

1. Pište si, co jíte.
Toto opatření je mnohem účinnější, než se může na první pohled zdát. Jednak když člověk myslí na to, že má zapsat co snědl, záměrně vybírá potraviny, které na papíře vypadají lépe. Zapisujte si také množství konzumovaného jídla a tekutin. Pomůže Vám to zpětně odhalovat chyby, které se potom můžete snažit postupně omezovat. Například může vyjít najevo, že chybí snídaně, ale do oběda jste snědli spoustu zbytečných sladkostí. Je dobré si také zaznamenat, proč jíme. Jestli je to z hladu, nebo třeba z nudy, nebo protože se to od nás očekává (oslava apod.).
Tip: Pokud se Vám nechce s sebou pořád nosit blok a tužku, zkuste si alespoň vše, co sníte vyfotit mobilem, ale opravdu všechno (každý bonbon, každý kousek čokolády). Udělejte si v počítači složku a do ní po dnech vkládejte vyfocené jídlo. Poté se opět pokuste zhodnotit, co by se dalo nahradit něčím jiným. 

2. Jezte pravidelně a dodržujte mezery mezi jídly.
Dodržujte intervaly mezi jídly. Denně se doporučuje jíst 5 – 6x s rozestupem 2 – 3 hodiny. Začínejte snídaní, která by měla být do půl hodiny po probuzení a posledním jídlem by měla být večeře cca 3 hodiny před tím, než jdete spát.
Tip: Při odchodu z domu si vždy přibalte svačinku (podle toho, jak dlouho budete pryč a jaké budete mít možnosti se najíst). Vyhnete se tak nutnosti navštívit rychlé občerstvení. Nezapomínejte s sebou vždy vzít také vodu.

3. Jezte pomalu a soustřeďte se přitom jen na jídlo.
Udává se, že mozek potřebuje až 20 minut, než zpracuje signál o tom, že jsme již sytí. Proto čím pomaleji jíte, tím méně toho sníte. Nestane se tak, že se přejíte, protože mozek včas dostane signál, že už to stačí. Během jídla například nepracujte na počítači, nesledujte televizi… Při sledování televize se často stane, že jíte a ani o tom nevíte:o) Pokud se budete věnovat pouze jídlu, sníte toho méně. Nezapomínejte také, že jídlo je skvělá příležitost si v klidu sednou a popovídat, ať už s rodinou nebo přáteli.

4. Nic si nezakazujte.
Občasná konzumace i méně vhodných potravin (sladkosti, atd.) je přijatelnější než několikadenní odpírání a potom následné snězení celého balení (např. brambůrky). Proto si jednou týdně klidně dopřejte to, na co máte neodolatelnou chuť. Ale pozor! V přiměřeném množství, například dílek čokolády (max. dvakrát týdně). A můžete to brát jako odměnu. Vychutnejte si tento kousek, jezte ho pomalu:o) Je to náročné na vůli, vzít si jen kousek? Někdo si raději nedá vůbec, aby ho to nepokoušelo. Ale znovu opakuji, lepší kousek jednou, nebo dvakrát do týdne než celé balení najednou, když už to odpírání nemůžete vydržet. Pamatujte si, že nic není zakázaná potravina, ale že je potřeba u některých potravin hlídat množství.

5. Nakupovat choďte najezení a s jasnou představou pro co jdete.
Předem si promyslete, co je potřeba koupit a v obchodě jděte na jistotu:o). Rozhodně není dobré chodit po obchodě s kručením v břiše a z obchodu s taškou plnou věcí, které nebyly na nákupním lístku. 

6. Nebojte se oslav a pozvání do restaurace.
Nemusíte se bát, že se tento jeden den nějak zásadně projeví na vaší hmotnosti. Naopak užijte si tento den a dejte si, na co máte chuť. Nevyčítejte si to. Je normální, že člověk někdy příjme více energie, než vydá. Pokud máte možnost na takovéto akci tančit, využijte ji - je to také pohybová aktivita:o) Někdo by si mohl myslet, že když si vytvoří energetický deficit tím, že si před oslavou (nebo před večeří v restauraci) nedá oběd - dělá chybu. Protože s největší pravděpodobností tento deficit nejenže dožene, ale i předežene. Pokud tedy někam jdete, nechoďte hladoví, ale jezte během dne tak, jako obvykle. 

7. Nezapomínejte na pravidelný pohyb.
Věnujte se pravidelně nějaké pohybové činnosti a to hlavně z důvodu zlepšování fyzické kondice a vašeho zdraví. Nemusíte nutně chodit 3x týdně do fitka, abyste mohli říct, že máte dost pohybové aktivity. Bude stačit, pokud si naplánujte například pravidelné procházky, nebo vyjížďky na kole. Záměrně vyhledávejte možnosti, kdy můžete jít pěšky, ať už do obchodu (kam jinak i pro pár věcí, které v pohodě unesete, raději zajedete autem), do práce (kterou máte 15 minut pěšky od domu, ale stejně raději jedete autem), nebo třeba jen do schodů v paneláku (kde na vás zase číhá výtah). Méně je někdy více! Kdo vydrží chodit celý život 3x týdně do fitka? Nikdo, myslím, že pro většinu z nás je problém to vydržet „jen“ rok. Ale chodit na procházky se dá celý život – a hlavně je to zadarmo:o) Někdy je nutné přizpůsobit pohybovou aktivitu počasí (v zimě je dobré se někdy schovat do tělocvičny), ale po většinu roku je dostatek možností v přírodě. Dále také respektujte svůj zdravotní stav, nepřetěžujte se. Myslete na to, že sport vás má hlavně bavit a dělat Vám dobře.

8. Neponocujte, najděte si čas na odpočinek i během dne.
Dostatek spánku má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Nejen noční spánek, ale i odpočinek během dne je prevencí nadváhy a obezity. Brání totiž nahromadění únavy. Odpočinkem také bojujeme proti stresu. Při nedostatečném spánku dochází ke spuštění metabolických procesů, které mohou způsobit nárůst tělesné hmotnosti. Například dochází ke snížení tolerance glukózy, což může vyústit až do stavu, který se nazývá diabetes mellitus druhého typu.

Martina Synková

10 komentářů:

  1. Ach holky kdybych vás měla doma.. Já jím celý týden po trochách ale furt a vše a to jen proto že mi domá není fajn.. O víkendu odjedu za přítelem a jím normálně:) CHci se zbavit té skoro stovky:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je dobře, že víš proč to tak je. Uvědomění si problému je nejlepší cestou k úspěšné změně:o) Snad Ti náš blog bude alespoň trochu nápomocen!
      Martina Sy.

      Vymazat
    2. Ahoj, tak mrkni ke mně na blog...já byla nad stovkou :)
      http://one-day-slimmer.blogspot.cz

      Vymazat
  2. Perfektní blog! Přesně něco takovýho mi tu chybělo. Chtěla bych se zeptat - jsou nutný ve stravě ryby? Já jím jen tuňáka, jinak je nemusím a každá učebnice zdravýho životního stylu je strašně propaguje :) čím jsou tak prospěšný a čím případně nahradit jejich nekonzumaci?

    A to samý jogurty, ty taky nejím, mám pocit, že mi ani nedělají moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsme rády, že se Ti náš blog líbí. Pokud se nebudeš zlobit odpověděly bychom Ti na dotazy prostřednictvím článků, tak aby si o tom mohli přečíst i ostatní:o)Takže brzo bude článek o rybách i mléčných výrobcích:o)Ještě jednou děkujeme!

      Vymazat
  3. Opět super článek :)
    Snažím se dodržovat to jak si mi napsala a hned druhý den jsem nesnědla celou (velkou) porci oběda, prostě se to do mě nevešlo, takže jsem se ani nepřejedla. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak můj problém je hlavně v tom, že jím strašně nepravidelně. Nemůžu si pomoct, i když jsem doma, tak se nedonutím si vzít třeba jogurt nebo si prostě dát svačinku - když nemám hlad!
    A s tím psaním jídel začnu od zítra, je mi předem jasné, že než abych si musela zapsat "kofila ke svačině z nudy", tak si ji raději nedám vůbec :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Markvitko,
      pravidelné jídlo je důležité a pomáhá buď snižovat, nebo potom také udržovat hmotnost. Pokud nemáš hlad, tak se do jídla nenuť, ale potom si dávej pozor na náhlý pocit hladu třeba večer. Pokud se ti stane, že pak večer sníš vše na co přijdeš. Z tohoto důvodu je opravdu lepší jíst pravidelně během dne a těmto stavům předcházet:o)
      Martina Synková

      Vymazat
  5. Nevím, co už dělám špatně...:/ Každý den cvičím s Jillian Michaels(momentálně specialitu na zadeček a stehna) už něco přes 2 a půl měsíce(předtím jsem cvičila 30 days shred)+ k tomu někdy jdu do bazénu(1x za 14 dní),posilovna(1x týdně), běh, přestala jsem jezdit výtahem....a přibrala jsem(ze 68 na 73)...jím, to co mám ráda, sladké jím občas a v malém množství a snažím se jíst zdravě(těstoviny, rýži, ke každé večeři zeleninu a dopoledne ke svačině ovoce,...vyhýbám se mastným jídlům, ani mi nechutnají) jsem 164 cm vysoká a vážím 73 kilo...chtěla bych dosáhnout alespoň 65...

    OdpovědětVymazat