Aktuálně





17 února 2012

Nutriční terapeut versus výživový poradce – jak to vidím já 2.část

U výživové poradkyně
Vstupní dotazník  
A jak to tedy probíhalo u výživové poradkyně? Při vstupní schůzce v poradně jsem vyplnila mini dotazník, ve kterém se mě ptali, jestli dostatečně piju (nikde nebylo uvedeno, co považují za dostatečné množství), jestli piju kvalitní tekutiny, jestli přijímám dost bílkovin, jestli se tyto bílkoviny kvalitně vstřebávají a další podobné otázky, na které podle mě člověk, který chce zhubnout a neví si rady sám, musí pokaždé odpovědět ne, nebo nevím. Potom jsem měla podtrhnout, co mě trápí: bolesti hlavy, únava, astma, ekzém, vysoký krevní tlak, nízký krevní tlak, cukrovka, problémy se štítnou žlázou, žlučník, zácpa, průjem, nádorové onemocnění a potom jestli sportuji nebo ne. Zdálo se mi to tedy dost stručné v porovnáním co zjišťujeme u nás v poradně, ale říkala jsem si fajn, tak asi to doplní otázkami, aby se dozvěděla něco víc o mě a mém zdravotním stavu a nutričním stavu. Bohužel k tomu nedošlo. Například jsem schválně podtrhla zácpu i průjem. Očekávala jsem dotazy typu: a kdy máte problémy se zácpou a po čem míváte průjem… Proč jsem podtrhla obojí? Protože se to střídá? Dozvěděla jsem se pouze, že je to zajímavé. Aha! Co když mám například celiakii, nebo co když mám laktózovou intoleranci..nic?

Měření na váze
Dále proběhlo měření na váze, jejíž název bohužel nevím, každopádně jsem se dozvěděla, že tělesný tuk mám rozložen zdravě, že jeho podíl v těle je také normální, dále váha změřila hodnotu bazální metabolické spotřeby. Další velmi zajímavou veličinou je metabolický věk, který v mém případě je prý 14 let (což je dobře, protože je menší o 10 let než můj skutečný věk). Prý je to tím, že mám dobré spalování, to jsem si dovolila trochu protestovat, jestli na to nemůže mít třeba vliv snížená funkce štítné žlázy..?? A dozvěděla jsem se, že nemůže :o) To je divné, na vnitřním lékařství nám říkali něco jiného. Dále váha změřila viscerální tuk, hmotnost kostí a množství svaloviny.

Doporučení
A jaké jsem dostala doporučení? Bílkovin mám denně sníst 1 – 1,2g bílkovin na kg váhy/den. Ale pak mi řekla, že bych denně měla sníst 76g (podle nějaké tabulky), což je u mé váhy 0,8g na kg váhy/den. Detail:o) A prý by toto množství mělo být 70% z rostlinných a 30% z živočišných. Spíš bych souhlasila s tím, že to má být 1:1. Mám více pít, klidně i 4l denně! Nooo ještě, že mám dvě ledviny:D Myslím, že 2l by měly stačit – pokud nemám extrémní povolání (např. ve sklárně, nebo v nějakém jiném horkém provozu), není extra horko venku (v zimě není aktuální), a nebo nemám extrémní energetický výdej. K doplňkům stravy jsme se v podstatě nedostaly.

A co se mi tedy nelíbilo?
Malý zájem o mě (ne že bych se o sobě ráda bavila, ale když jdu k výživové poradkyni, tak očekávám, že se budeme bavit o mě) a půlhodinová propagace výsledků jiných klientů včetně fotografií (možná na dalších schůzkách by to bylo jinak?). Takže nulový zájem o mé stravovací návyky. Chápu, není to důležité, pokud budu chtít (a budu na to mít), mohu se začít stravovat pomocí doplňků stravy a zhubnout a být zdravá překvapivě rychle a jednoduše;o). Ale co když to vůbec nepotřebuju? Co když by stačilo provést pár změn v jídelníčku? (lehce a bez zbytečných výdajů)?

Na závěr chci říct, že nechci nikoho kritizovat, ať je vaše rozhodnutí takové nebo takové. Každý očekává něco jiného. Někdo chce hubnout rychle a hlavně tomu obětovat co nejméně (nemluvím o penězích) a někdo klade důraz na kvalitu (neříkám, že i tady to nejde rychle) a odbornost poskytovaných služeb. Popsala jsem dva způsoby, se kterými se můžete setkat. Existuje i řada dalších možná lepších, ale nejspíš i horších přístupů. Každopádně bych Vám doporučila si vždy zjistit co nejvíce informací o tom, komu se rozhodnete svěřit do péče. Podle mého názoru je nejdůležitější vzdělání, zkušenosti jsou také potřebné, ale mít zkušenosti (jak spousta výživových poradců tvrdí) a vědět minimum o tom, jak funguje lidské tělo, podle mě nestačí. Každopádně výživová poradkyně, se kterou jsem se měla možnost setkat já, byla velmi příjemná a milá paní se kterou jsem místo plánované hodiny pobyla hodiny dvě:o) Dokonce jsem jí nakonec i řekla, co studuji a myslím, že jsme si celkem pěkně popovídaly o tom, jak to vidí ona a zase naopak jak to vidím já (možná z toho měla jiný pocit, co já vím). A tak stejně jako my máme různé názory, mohou mít různé názory i naši klienti. Jen prostě mi výživa člověka přijde natolik komplexní problematika, že by lidé, kteří radí druhým, měli být vzdělaní v tomto oboru a neustále si své znalosti zdokonalovat. A poslední věc – není vzdělání, jako vzdělání!? Kurz se rozhodně nerovná 5 rokům na VŠ.
Tak zvažte, komu svěřujete své tělo. :o)

Martina Synková

4 komentáře:

  1. Ahoj, moc se mi tvůj blog líbí! Mohla bys mi prosím napsat na email něco víc o tvém studiu? Moc by mě to zajímalo. Díky:) Yanictta@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jano, tento blog je společný projekt, články nás tu píše více:o) Chystáme povídání o nás, ale jen tak ve stručnosti: jsme studentky Lékařské fakulty v Brně, navazující magisterské studium nutriční specialista. Všechny jsme bakalářky v oboru nutriční terapeut.

    OdpovědětVymazat
  3. tak toto je najparádnejší článok vôbec! síce študujem farmáciu, ale o anatómii, (pato)fyziológii, a podobných veciach sme sa učili a takisto ma to aj dosť zaujíma, takže plne súhlasím s tým, že táto kvázi terapeutka vie akurát to ***** nič, čo si prečítala v sekcii diéty v nejakom priblbom časopise, kde tiež nič nevedia... je to smutné, ale ľudia si nechávajú radiť od ľudí, ktorým platia neraz nehorázne peniaze a čo sa dozvedia? no samé blbosti. tých odborníkov sa tu teraz rozmnožilo.. je ním už každý fitness/bodybuilding-amatér, a ktovie, kto ďalší ešte. a najviac, najviac ma zarážajú ich odborné názory na pitný režim. jasné, 4-5 l :D :D iba raz v živote som tak nejak "nedopatrením" vypila asi 3 l vody v bežný deň a radšej si ani nechcem spomenúť, ako veľmi ma boleli obličky a celý mechúr. inak, práve kvôli môjmu striedaniu hnačky a zápchy mi už 3krát na gastre robili krvné testy na celiakiu a raz aj histológiu... takže... radšej sa ani nevyjadrujem k jej postoju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Nino, děkujeme za Tvůj komentář. Je to opravdu smutné, že lidé věří kde komu:o( Já doufám, že se to časem zlepší, studuje nás na lékařských fakultách (většinou bakaláře, navazující magistr je jen v Brně) čím dál více, tak věřím, že časem lidem začne docházet, kdo je odborník a kdo podvodník:o)Martina Sy.

      Vymazat