Spousta z nás si své ráno jen těžko dovede představit
bez šálku kávy. První zmínky o kávovníku existují již z dob před naším
letopočtem. Od té doby její popularita prudce stoupá. Dnes je káva druhou
nejdůležitější ekonomickou komoditouhned po ropě. V historii bývala
považována za ne zrovna zdraví prospěšnou a bylaspojována s nezdravým způsobem
života,jako je kouření, pití alkoholu, nezdravé stravování a sedavý způsob
života. Dnes však mnohé studie toto mínění vyvrací a kávě se přisuzuje
pozitivní vliv na zdraví.
Jak to s tou kávou ale je?
Prospívá nám? Kolik šálků si můžeme dovolit? A co v těhotenství, u různých
onemocnění a při hubnutí?
Co se skrývá v zrnku?
Sacharidy
tvoří 50 % sušiny nezralých kávových bobů. Během pražení dochází
k rozkladu a následnými reakcemi vznikají hnědé polymerní a aromatické
látky, které tvoří asi 20-35 % sušiny. Obsah tuku se v zelených bobech pohybuje v rozmezí 8-18 %.
Během procesu pražení se však uvolňují cafestol a kahweol, látky lipidové
povahy. Nechybí ani bílkoviny a jiné
dusíkaté látky, jako aminokyseliny a alkaloidy. Dále zrnka tvoří voda, vláknina, kyselina chlorogenová a kávová. Tyto kyseliny tvoří 7-10 %
zelené kávy, řadí se mezi polyfenoly a jsou hlavními antioxidanty přítomnými
v kávě. Během procesu pražení je bohužel část z nich zničena. Obsah
kyseliny nikotinové, známé jako vitamin B3, se pražením naopak
zvyšuje. Pražená káva má až 25krát více
kyseliny nikotinové než káva zelená. Kofein tvoří
0,4-3,2 % sušiny. Z minerálních
látek se v kávě vyskytují zejména draslík, hořčík, fosfor a železo,
tvoří kolem 4 % sušiny.
Mnohé složky se během zpracování mění
a vznikají látky nové. Dnes už víme, že zrna obsahují více než 200 látek, které
zatím neumíme identifikovat. Předpokládá se však, že tyto zatím
neidentifikované složky mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
Káva a zdraví
Je prokázáno, že diterpeny cafestol a kahweol výrazně snižují
riziko vzniku řady nádorů. Jsou schopny zabránit působení kancerogenů, jako
jsou nitrosaminy např. z uzenin či aflatoxiny z plesnivých potravin. Tyto
diterpeny mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi, ale pouze nepatrně a
jenu nefiltrované kávy. Filtrovaná káva tyto účinkynemá, ale také chybí antikancerogenní
účinek. Zvýšení cholesterolu po vypití nefiltrované kávy je však mírné a káva
má navíc díky antioxidantům schopnost potlačovat projevy tzv. endotelové dysfunkce,
čímž působí antiaterogenně.
Mezi významné antioxidanty obsažené
v kávě patří – kyselina
chlorogenová, kávová ahydroxyhydrochinon. Tyto látky brání tělo proti
volným radikálům. Mnohé studie posledních let zdůrazňují pití kávy jako prevenci srdečně cévních onemocnění,
diabetu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Díky kofeinu káva působí
stimulačně, odstraňuje únavu a zvyšuje psychickou aktivitu a pozornost. Je
třeba zdůraznit, že důležité jemnožství vypité kávy. Všechny tyto pozitivní účinky jsou spojovány se 2-3
šálky denně.
Mezi rizika spojená s nadměrnou
konzumací řadíme: nespavost, neklid, nervozitu, bolesti žaludku, tachykardii
aj.Pozor by si měly dát zejména těhotné a kojící ženy, ženy po menopauze a lidé
s vysokým krevním tlakem.
Káva v těhotenství?
Problematickou složkou v kávě
v tomto období je kofein. Kofein
je alkaloid (1,3,7-trimethylxanthin), který byl poprvé izolován v roce 1820.
Jedná se o bílý krystalický prášek s hořkou chutí. Obsah kofeinu záleží
hlavně na druhu a množství kávy. Druh Arabica
obsahuje až 1,7 % kofeinu, naproti
tomu druh Robusta obsahuje téměř
dvojnásobné množství (až 3,2 %). Na obsah
kofeinu v kávě má velký vliv to, který druh kávy pijeme. Lidé si často
myslí, že malé espresso je přímo nabité kofeinem. Není však tomu tak, protože
kvalitní espressa jsou často připravována právě z druhu Arabica. Naproti
tomu rozpustné kávy jsou vyráběny zejména z druhu Robusta, kde je kofeinu
výrazně více. Ač se to na první pohled nezdá, může mít malé silné espresso méně
kofeinu než hrnek rozpustné kávy.
Doporučení pro těhotné se ve světě
liší, avšak jako bezpečná hranice se uvádí množství do 200 -300 mg denně. Můžeme tedy říci, že konzumace dvou šálků
kávy, tedy do 150 mg kofeinu se dá považovat za bezpečnou. Musíme však brát
ohled na to, že káva není jediný zdroj
kofeinu. Kofein se totiž vyskytuje také v čajích, kolových nápojích,
ledových čajích, energetických nápojích, některých lécích a jinde. Jako
náhražku v tomto období lze použít kávu bez kofeinu (malé množství kofeinu
je však přítomno) či kávu obilnou. Obsah kofeinu u kávy a čaje je velmi proměnlivý
s ohledem na surovinu, kvalitu a způsob zpracování, proto lze přesnější
příjem odhadnout velice těžko. Z těchto důvodů by těhotné a kojící ženy
měli tyto nápoje pít střídmě.
A jak je to s kávou když chci hubnout?
A zase se vracíme ke kofeinu, ten může působit problémy.
Pokud ale zdravý člověk nepřesáhne množství do 400-450 mg (3-4 kvalitní espressa) neměl by být problém. Smrtelná
dávka pro člověka je okolo 25 litrů kávy, což je asi 1 000 šálků espressa. Záleží
však také na tom, jak a s čím kávu pijeme. Je jasné, že při hubnutí asi
nebude ideální pít kávu slazenou se šlehačkou a zmrzlinou. Také musíme myslet
na to, že například caffelatte či cappuccino obsahuje plnotučné mléko, což není
zanedbatelné při snižování nadváhy.
Kofein také často využívají sportovci.
Podporuje totiž fyzický výkon, zvláště u aerobních aktivit, které trvají delší
dobu a díky němu dochází k navýšení oxidace tuků. Vzhledem
k aktivačním a lipolytickým účinkům se kofein přidává do doplňků stravy určených
pro sportovce a při redukci nadváhy. Kromě podpory oxidace mastných kyselin se
významně podílí na zvýšení termogeneze, potlačuje chuť k jídlu a oddálí
pocit hladu. Ke zdravému hubnutí patří pohoda, kterou umí šálek dobré kávy
rozhodně vykouzlit.
Dnešní doba přináší denně nové
poznatky. Zatím zdaleka nevíme vše o funkcích jednotlivých látek
v organizmu. Stále častěji se však zdůrazňují pozitivní účinky kávy na
lidský organismus. Také zde ale platí pravidlo všeho s mírou. Opatrné by
měly být hlavně ženy těhotné, kojící a lidé trpící hypertenzí.
Martina
Stojanovičová
Zdroje:
BUTT, M. S., SULTAN, M.T.Coffee and itsConsumption: Benefits
and Risks. CriticalReview in Food Science
and Nutrition, 2011, č. 51, s. 363-373.
RANHEIM, T., HALVORSEN B. Coffeeconsuption and humanhealh –
beneficialordetrimental? MolecularNutrition&
Food Research, 2005, č. 49, s. 274-284.
SVAČINA, Š. Klinická
dietologie. Praha: GradaPublishing, 2008. 348 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
VESELÁ, P. Kniha o kávě.
Praha: Smart Press, 2010. 248 s. ISBN 978-80-87049-34-1.
Skvělý článek, zase jsem se dozvěděla něco málo nového
OdpovědětVymazatSuper článek, ale trochu si rýpnu - rozpustné kafe obsahuje méně kofeinu než kafe nerozpustné. Obvykle přesně to bývá o 50% méně. Jen pro jistotu:
OdpovědětVymazatCaffeine content of beverages as consumed
(R.M. Gilbert, ph d; J.A. Marshman, ph d; M. Schwieder, b sc; R. Berg, dipl tech)
Ahoj Filipe, ve studii, na kterou odkazuješ porovnávají obsah kofeinu v kávě instantní, mleté a bezkofeinové. Nezmiňují se však o druhu kávy,ze které studie vychází. Druh kávy je v obsahu kofeinu rozhodující. Jsem moc ráda, že se Ti článek líbí a přivítám nové informace a ráda se poučím. Bylo by zajímavé najít studii, kde srovnávají obsah kofeinu u jednotlivých druhů a z nich připravených typů kávy. Zdravím, Martina.
OdpovědětVymazatJá bych nemohla být bez kávy :-) . Nejlepší je podle mého káva bez kofeinu . Už ji piju docela dost dlouho a nepřijde mi, že by mi kofein z klasické kávy nebo třeba čaje nějak chyběl :-) . Důležitá je pro mě ta její výborná chuť :-) .
OdpovědětVymazat