Aktuálně





17 února 2012

Nutriční terapeut versus výživový poradce – jak to vidím já 1.část

Naskytla se mi možnost zajít na konzultaci k výživovému poradci nejmenované firmy s doplňky stravy. Říkala jsem si, že by nemuselo být špatné, se jít podívat, jakou mám ve městě, kde bych si jednou chtěla zařídit vlastní nutriční poradnu, konkurenci. A třeba se také dozvím nějaké zajímavé věci. Byla jsem připravena na nejhorší.  Protože jsem s podobnými poradci měla dosud ryze negativní zkušenosti. Chtěla bych se v tomto a následujícím příspěvku zaměřit hlavně na porovnání služeb, které poskytuje nutriční poradna, ve které pracuji já (registrovaný nutriční terapeut) a výživová poradkyně, která absolvovala zaškolovací kurz a nejrůznější školení.  
Nutriční poradna, kde pracuji já 
U nás v nutriční poradně na první schůzce s klientem probíhá měření na přístroji InBody, který měří množství svalové a tukové tkáně, poměr obvodu pasu a boků, BMI, bazální metabolismus, vyváženost postavy, retenci vody (otoky), útrobní tělesný tuk. Klient od nás dostává jednak výsledky z  prvního měření s písemným hodnocením naměřených hodnot a upozorněním které hodnoty jsou nejvíce rizikové. Dále také velice podrobný dotazník zaměřený na anamnézu. Otázky se týkají motivace, která vede klienta k rozhodnutí se sebou něco dělat, dále se zabývá zdravotním stavem (onemocnění minulá a současná), ptáme se na užívané léky, na vyskytující se alergie, na problémy se zažíváním. Velmi důležitou součástí dotazníku jsou otázky zaměřené na stravovací zvyky klienta včetně pitného režimu, dále na to jakým způsobem se vyvíjí jeho tělesná hmotnost během života. V neposlední řadě se zajímáme o to, jaký vztah má klient k pohybové aktivitě. Tento dotazník si odnáší z první vstupní schůzky domů, kde si ho v klidu vyplní. Dostává také instrukce, jak má zaznamenávat přijímanou stravu a úplně základní informace o redukční dietě.
Na druhé schůzce probíhá další měření, a co je nejdůležitější, velmi podrobně procházím s klientem jeho vyplněnou anamnézu, některé informace mi klient upřesňuje na základě mých cílených dotazů, tak abych se o něm dozvěděla co nejvíce. Dalším krokem na druhé schůzce je také hodnocení zapisované stravy, procházíme jednotlivé dny a hledáme věci, které by se daly udělat jinak (většinou člověk sám ví, které věci jedl zbytečně, ale už méně často ví, čím by to měl nahrazovat). Na základě těchto dvou setkání vypracuji výživový plán, který kromě propočítaného jídelníčku na míru klientovi obsahuje povídání o jednotlivých živinách a další důležité informace o redukčním režimu. Dále následují v pravidelných intervalech další konzultace (počet závisí na zvoleném programu) na nich probíhají kontrolní měření a na jejich základě jsou prováděny revize jídelníčku. Pokud se jedná o klienty se specifickými problémy, probíhá edukace klienta o tom, jak jeho zdravotní problém může být ovlivňován výživou a takovému pacientovi je vypracován speciální materiál zabývající se konkrétními doporučeními.
To je ve zkratce to, jak to vypadá péče o klienta v nutriční poradně, ve které pracují lidé, kteří výživu studují několik let na vysoké škole. Ve druhé části Vám popíšu mou zkušenost s výživovou poradkyní. Ve které se pokusím popsat, jak toto setkání probíhalo a co bylo podle mě tak trochu špatně.

Martina Synková

2 komentáře:

  1. Ahoj holky,

    chci vám poděkovat za vynikající blog. Je vidět, že vás psát a radit ostatním baví a nejde vám jen o komerci. Nicméně můj dotaz k ní trochu směřuje. :) Zhubla jsem díky vlastní úpravě stravy a pohybových návyků 8 kilogramů a teď už si nevím rady, jak dál. Ráda bych proto zašla na konzultaci k serióznímu specialitovi přes výživu. Pokud byste mi mohli doporučit nějakou poradnu v Brně (ať už vaši či cizí :) ), byla bych vám velice vděčná. Pokud je nechcete propagovat zde přímo, můj email je stankovabarbara@gmail.com. Děkuju moc. Držím palce. Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    chtěla bych Vás poprosit o doporučení seriózního specialistu přes výživu v Brně. Email: jaropetra@seznam.cz
    Děkuji mockrát

    OdpovědětVymazat