Aktuálně





19 března 2012

Hlad jako nejlepší kamarád


Když někde zazní slovní spojení „mentální anorexie“, většina lidí si ihned představí modelku alá ramínko na šaty, procházející se po přehlídkovém mole. Tato nemoc se ale netýká pouze modelek. Bohužel je mentální anorexie velmi rozšířená i mezi obyčejnými ženami a mladými dívkami a nikdo z jejich okolí si toho bohužel nemusí ani všimnout. 


Příčin má tato nemoc spoustu, ale začíná to většinou úplně nevinně. Stačí třeba jen nevhodná poznámka na adresu dotyčné:

„Koukni na sebe jak vypadáš“ nebo klasická babičkovská  „Ty jsi se tak hezky spravila, konečně vypadáš jako ženská.“


Pokud něco takového řekne dospívající dívce někdo, na kom jí záleží, může se stát, že to v dívce začne hlodat a ona nad tím začne přemýšlet.

Když zhodnotí, že na tom možná něco bude a že by opravdu nebylo na škodu nějaké to kilo shodit, tak začne přemýšlet jak. Nejdřív vyřadí z jídelníčku potraviny o kterých ví, že se po nich tloustne, takže přestane jíst knedlíky, smažené věci, snaží se omezit sladkosti. Doma jen prostě řekne, že knedlíky nechce, protože nemá hlad nebo i přizná, že prostě chce trochu zhubnout. Rodiče to většinou nijak neřeší, zakroutí očima a řeknou si, co si to ta holka zase vymýšlí, ale dobře, ono jí to přejde. To ta puberta.


Dívka změní jídelníček a začne trochu sportovat. Většinou se výsledky dostaví relativně rychle a přijdou i první pochvaly od okolí:

„Ty jsi zhubla, viď? Sluší ti to.“ To bývá chvíle, kdy se v dívce může něco zlomit a ona si řekne, že je to fajn, když jí tohle lidí říkají a rozhodne se zhubnout ještě o trochu.


Postupem času si začne zjišťovat čím dál více informací o hubnutí, více sportuje a celý její svět se točí jen kolem jídla a hubnutí. V podstatě nemyslí na nic jiného. Někdy se i pustí do vaření a vaří jídla pro celou rodinu. Ona si ale nedá.

Vyškrtává z jídelníčku jednu potravinu za druhou a omezuje porce. Přestává jíst těstoviny, brambory, omáčky, postupně vyřadí z jídelníčku téměř všechno kromě zeleniny a některých druhů ovoce. Je to mistryně světa ve výmluvách, proč to a to nejí a proč nemá hlad. Některé jsou velice vynalézavé a umějí si schovávat jídlo všude možně, jen aby rodiče nebo kamarádi nezjistili, že vlastně skoro nic nesnědly.


Ráda se pozoruje v zrcadle a líbí se jí, když jí začnou vystupovat klíční kosti, žebra a pánev. Má radost, když si najednou může konečně koupit v obchodě oblečení velikosti 34 a menší. Je na sebe pyšná, když jde do supermarketu a vydrží si nekoupit si nic sladkého.


S věčným hladem se už naučila žít a je jí jakýmsi zvrhlým způsobem příjemný. Žaludek si na nízký příjem jídla rychle zvykl a počáteční nevolnosti z hladu časem také vymizí. Někdy se ze začátku ale může stát, že to dívka nevydrží a nárazově sní úplně všechno, co doma najde. Pak ale přijdou výčitky svědomí a dívku napadne geniální nápad – zvracení. 
Není výjimkou, že si dívka pomáhá například i projímadly. V tuto chvíli by si lidé v okolí dívky už měli všimnout, že něco není v pořádku, ale často ani to nikdo nezpozoruje. .

Přijde chvíle, kdy dívce začnou padat vlasy z nedostatku vitamínů a minerálních látek. V tu chvíli si často uvědomí, že je to asi špatně. Chce být přeci krásná a dokonalá a to bez vlasů určitě nebude. V tu chvíli se může stát, že dívka bude chtít začít znova normálně jíst. Je to ale pro ní hrozně těžké. Sedí nad jídlem a přemlouvá sama sebe, aby tu lžičku jogurtu snědla. Alespoň jednu. Když jí ale dá do úst, není schopná se přinutit ji polknout.


V tu chvíli by už určitě měla vyhledat odbornou pomoc, protože sama to pravděpodobně nezvládne.


V hlavě má totální zmatek. Chce být dokonalá. Chce, aby jí její okolí mělo rádo a aby se jim líbila. Chce, aby ji lidé pořád chválili, jak vypadá dobře. Jediná cesta, která podle ní tohle všechno splní, je cesta dokonalého těla. Dokonale hubeného těla. Strach z toho, že přibere byť jen jedno deko je často větší, než hrozba smrti hladem.


Toto onemocnění je velmi vážné a často opravdu končí smrtí. Mentální anorexii lze zcela vyléčit, ale je to běh na dlouhou trať. Není náhodou, že se mentální anorexie táhne za dívkou celý život jako stín a kdykoliv jí může zase vcucnout zpátky. Hlad byl přeci její nejlepší kamarád…



Zuzka Šperlová

3 komentáře:

  1. Tak miluju jídlo, že to mi fakt nehrozí a to celej život řeším hubnutí, ale beznadějně. Protože jídlo je láska na celej život

    OdpovědětVymazat
  2. Zas raz vynikajúci a prínosný článok. Perfektne napísané. Hladom sa dlhodobo schudnúť určite nedá!

    OdpovědětVymazat