Jelikož je pečivo každodenní součástí jídelníčku (téměř)
každého z nás, připravila jsem několik článků, ve kterých se na pečivo
podíváme hned z několika stran. Tento pečivový miniseriál se bude věnovat
jak některým legislativním záležitostem, tak i zajímavějším a aktuálnějším
tématům, jako je např. rozpékání zmrazených polotovarů. A nepřijdete ani o
nějaký ten recept.
V první části si rozdělíme pekařské výrobky a
vysvětlíme některé pojmy s nimi související. Protože se jedná o článek
s legislativní tématikou, bude pro vás možná méně čtivý, nicméně doufám,
že i přesto přínosný.
Co je pekařský
výrobek?
Dle vyhlášky se pekařským výrobkem rozumí „výrobek získaný
tepelnou úpravou těsta nebo hmoty, jehož sušina je v převažujícím podílu tvořena
mlýnskými obilnými výrobky“. Pod pojmem mlýnský obilný výrobek si představujeme
mouku, krupici, vločky, kroupy, jáhly, klíčky aj.
Druhy pekařských
výrobků
Obecně rozeznáváme čtyři druhy pekařských výrobků, každý
druh má pak své skupiny.
chléb – pekařský výrobek kypřený kvasem,
popřípadě droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo formový, o hmotnosti nejméně
400 g
běžné pečivo – tvarovaný pekařský výrobek, který obsahuje méně než 8,2 % tuku a méně než 5 % cukru (vztaženo na použitou mouku)
jemné pečivo – pekařský výrobek s obsahem nejméně 8,2 % tuku nebo 5 % cukru (vztaženo na použitou mouku)
běžné pečivo – tvarovaný pekařský výrobek, který obsahuje méně než 8,2 % tuku a méně než 5 % cukru (vztaženo na použitou mouku)
jemné pečivo – pekařský výrobek s obsahem nejméně 8,2 % tuku nebo 5 % cukru (vztaženo na použitou mouku)
- bývá
často plněno různými náplněmi/marmeládou/džemem/povidly nebo povrchově upraveno sypáním, polevou či glazurou
trvanlivé pečivo – výrobky vyrobené zejména z
mouky, popřípadě dalších surovin, s obsahem vody nejvýše 10 %
- může
být plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené
Skupiny
Chléb a běžné pečivo rozdělujeme dále na skupiny dle obsahu
jednotlivých mlýnských výrobků.
pšeničné – obsahující nejméně 90 % mlýnských výrobků z pšenice
žitné – obsahující nejméně 90 % mlýnských
výrobků z žita
žitno pšeničné – obsahující podíl žitných
mlýnských výrobků vyšší než 50 % a pšeničných mlýnských výrobků vyšší než
10 %
pšenično žitné – obsahující podíl pšeničných
mlýnských výrobků vyšší než 50 % a žitných mlýnských výrobků vyšší než 10 %
celozrnné – obsahující nejméně 80 %
celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky
vícezrnné – obsahující i mlýnské výrobky z
jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství
nejméně 5 %
speciální pekařský
výrobek – obsahující kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita i další složku (zejména
obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu,
mléčné výrobky nebo brambory), v množství nejméně 10 %
- do této skupiny patří také netradiční druhy chleba typu pita
chléb, arabský chléb anebo obdobné druhy chleba plochého tvaru o hmotnosti
nižší než 400 g, které obsahují nejméně 50 % mlýnských výrobků a jsou zpravidla
kypřené kvasem nebo droždím
Mezi jemné pečivo zařazujeme vánočky, koláče, smažené pečivo jako
koblihy nebo pirohy, listové pečivo, plundrové pečivo atd. V příloze
vyhlášky nejsou pod druhem jemné pečivo jeho skupiny přesně vypsány, proto
nejsou uvedeny ani v závěrečné shrnující tabulce.
Trvanlivé pečivo se vyznačuje dlouhou trvanlivostí (min. 2
měsíce) a skladovatelností. Sortiment jeho výrobků je velmi široký, skupiny
jsou uvedeny v následující tabulce.
Druhy
a skupiny pekařských výrobků
Druh
|
Skupina
|
chléb/čerstvý
chléb
|
pšeničný
žitný
žitno pšeničný
pšenično žitný
celozrnný
vícezrnný
speciální
|
běžné
pečivo/čerstvé běžné pečivo
|
pšeničné
žitné
žitno pšeničné
pšenično žitné
celozrnné
vícezrnné
speciální
|
trvanlivé pečivo
|
trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot
sušenky
oplatky
perníky
suchary
preclíky, trvanlivé tyčinky
knäckebrot
crackerové pečivo
extrudované výrobky
pufované výrobky
macesy
|
Jednotlivé definice jsem vzhledem
k rozsáhlosti vyhlášky a požadované délce článku na blog lehce
zredukovala, některé (definice jednotlivých skupin trvanlivého pečiva) pak
vynechala úplně. Pokud ale budete mít zájem o plné znění či bližší vysvětlení
některých pojmů, napište si o ně do komentářů pod článek, nebo sami mrkněte do vyhlášky :)
Příště se můžete těšit na pár rad
při výběru pečiva.
Jarmila Hamerská
Zdroje:
KUČEROVÁ,
J., PELIKÁN, M., HŘIVNA, L. Zpracování
a zbožíznalství rostlinných produktů. Brno : Mendelova zemědělská a
lesnická univerzita v Brně, 2007. 125 s. ISBN 978–80–7375–088–6
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta (v platném znění)
Přínosný článek, zajímavější pro mě bude ale ten následující, jak vybrat správné pečivo;)
OdpovědětVymazat