Aktuálně





16 října 2012

Podzimní jablečno - hruškový nákyp


Podzim je v plném proudu, takže recepty z jablek a hrušek plní stránky všech magazínů o vaření. Nevím jak vy, ale já si podzim bez vůně skořice a jablek nedokáži představit. Proto jsem se rozhodla, že vymyslím něco zdravého, skořicového, jablečného, hruškového, pohankového, vločkového, jáhlového, sezamového, lněného, quinoového, slunečnicového, medového, brusinkového a tvarohového :) Nakonec ze všech těchto ingrediencí vznikl pečený nákyp, který je dokonce jedlý :)

Co budete potřebovat na přípravu:

1. Nákyp

½ hrnku pohanky lámanky
½ hrnku pohankových instantních vloček
½ hrnku jáhel
½ hrnku vloček
½ hrnku quinoy

!!! Množství obilovin může být různé, záleží pouze na Vás :) !!!

1 hrnek semínek - drcené lněné, celozrnné sezamové, slunečnicové (může být i konopné, dýňové...)
3/4l mléka (pokud se mléko vyvaří, můžete postupně dolévat, aby se hmota nepřipálila ke dnu hrnce)
špetka soli
2 vejce (bílky na sníh a žloutky do tvarohu)

Všechny ingredience propláchnem vlažnou vodou a poté vložíme do hrnce s mlékem a špetičkou soli. Na mírném ohni vaříme a mícháme dokud vše nezměkne. Pro jednodušší přípravu je možné uvařit jáhly předem, protože potřebují více času na provaření. Až se vše uvaří a mírně vystydne, vmícháme do hmoty vyšlehaný sníh.

2. Náplň

4 střední jablka
3 hrušky
!!! množství ovoce je libovolné, záleží na Vašich chuťových buňkách !!!
cca 1 cm tlustý proužek másla
hrst sušených brusinek
hrst mandlí
kávová lžička mleté skořice
polévková lžíce medu

Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Já osobně jsem ovoce neloupala. V hrnci si rozehřejeme kousek másla, na který potom dáme nakrájené ovoce. Opět na mírném ohni prohříváme a přidáme mletou skořici, mandle, brusinky a lžíci medu. Vše promícháme, dokud není ovoce měkké.


3. Tvarohová náplň

250 g tvarohu
2 žloutky
dle libosti můžeme osladit medem

Tvaroh se žloutky dobře promícháme ručním mixérem.

A konečně vrstvení do zapékací misky

Pro vrstvení můžete použít různý tvar zapékací mísy. Já jsem použila obdelníkovou, do které jsem vložila pečící papír, abych zabránila připečení ke stěnám nádoby.

První vrstva je vychladlá hmota s bílky
Druhá vrstva je ovoce
Třetí vrstva je tvaroh se žloutky
Pokud zbude hmota, můžeme z ní vytvořit čtvrtou vrstvu.

Vložíme zakryté alobalem do vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů po dobu 20 - 30 minut. Posledních pár minut můžete dát alobal pryč, aby povrch nákypu získal zlatou barvu.

A je hotovo, nákyp můžete podávat s medem a pro náročnější gurmány lze posypat cukrem a polít teplým máslem :)




Přeji dobrou chuť :) Hanka Holišová

2 komentáře:

  1. Vypadá to krásně... :) určo vyzkouším.. :)

    Moninka
    http://moninkaslife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ted jsem ty ingredience v rychlosti precetla chlapovi a po chvilce ticha rekl...hmm, to muze byt dobre:-) takze o vikendu vyzkousim..az na to posledni-to neznam a urco doma nemam. Dik za tip, Hani:-)
    Julie

    OdpovědětVymazat