- Domů
- O nás
- Odborné
- HCG - lidský chorionický gonadotropin
- Předmenstruační syndrom, aneb proč máme chuť na sladké
- Syndrom spánkové apnoe
- Vláknina
- Výživa ženy během těhotenství (1)
- Dna, nemoc nejen králů
- Bílkoviny
- Výživa ženy během těhotenství (2)
- Výživa ženy během těhotenství (3)
- Výživa kojící ženy
- Jak je to s tím cholesterolem?
- Co byste měli vědět o sacharidech...
- Záchvatovité přejídaní - BED
- Co bychom měli vědět o hydrataci, aneb samá voda.
- Rady a tipy
- Sport
- Šílené diety
- Pro rodiče
- Potraviny
- Různé
- Nutriční terapeut versus výživový poradce – jak to vidím já 1.část
- Nutriční terapeut versus výživový poradce – jak to vidím já 2.část
- Kdo je kdo---v oblasti výživy
- Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky?(1)
- Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky?(2)
- Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky?(3)
- Hlad jako nejlepší kamarád
- Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky?(4)
- Jak ovlivňují jednotlivá náboženství stravovací návyky?(5)
- Za zdravím do exotiky
- Energetické nápoje
- Jak jsme pekly - "fotoreportáž"
- Videa
Aktuálně
16 října 2012
Podzimní jablečno - hruškový nákyp
Podzim je v plném proudu, takže recepty z jablek a hrušek plní stránky všech magazínů o vaření. Nevím jak vy, ale já si podzim bez vůně skořice a jablek nedokáži představit. Proto jsem se rozhodla, že vymyslím něco zdravého, skořicového, jablečného, hruškového, pohankového, vločkového, jáhlového, sezamového, lněného, quinoového, slunečnicového, medového, brusinkového a tvarohového :) Nakonec ze všech těchto ingrediencí vznikl pečený nákyp, který je dokonce jedlý :)
Co budete potřebovat na přípravu:
1. Nákyp
• ½ hrnku pohanky lámanky
• ½ hrnku pohankových instantních vloček
• ½ hrnku jáhel
• ½ hrnku vloček
• ½ hrnku quinoy
!!! Množství obilovin může být různé, záleží pouze na Vás :) !!!
• 1 hrnek semínek - drcené lněné, celozrnné sezamové, slunečnicové (může být i konopné, dýňové...)
• 3/4l mléka (pokud se mléko vyvaří, můžete postupně dolévat, aby se hmota nepřipálila ke dnu hrnce)
• špetka soli
• 2 vejce (bílky na sníh a žloutky do tvarohu)
Všechny ingredience propláchnem vlažnou vodou a poté vložíme do hrnce s mlékem a špetičkou soli. Na mírném ohni vaříme a mícháme dokud vše nezměkne. Pro jednodušší přípravu je možné uvařit jáhly předem, protože potřebují více času na provaření. Až se vše uvaří a mírně vystydne, vmícháme do hmoty vyšlehaný sníh.
2. Náplň
• 4 střední jablka
• 3 hrušky
!!! množství ovoce je libovolné, záleží na Vašich chuťových buňkách !!!
• cca 1 cm tlustý proužek másla
• hrst sušených brusinek
• hrst mandlí
• kávová lžička mleté skořice
• polévková lžíce medu
Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Já osobně jsem ovoce neloupala. V hrnci si rozehřejeme kousek másla, na který potom dáme nakrájené ovoce. Opět na mírném ohni prohříváme a přidáme mletou skořici, mandle, brusinky a lžíci medu. Vše promícháme, dokud není ovoce měkké.
3. Tvarohová náplň
• 250 g tvarohu
• 2 žloutky
• dle libosti můžeme osladit medem
Tvaroh se žloutky dobře promícháme ručním mixérem.
A konečně vrstvení do zapékací misky
Pro vrstvení můžete použít různý tvar zapékací mísy. Já jsem použila obdelníkovou, do které jsem vložila pečící papír, abych zabránila připečení ke stěnám nádoby.
• První vrstva je vychladlá hmota s bílky
• Druhá vrstva je ovoce
• Třetí vrstva je tvaroh se žloutky
Pokud zbude hmota, můžeme z ní vytvořit čtvrtou vrstvu.
Vložíme zakryté alobalem do vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů po dobu 20 - 30 minut. Posledních pár minut můžete dát alobal pryč, aby povrch nákypu získal zlatou barvu.
A je hotovo, nákyp můžete podávat s medem a pro náročnější gurmány lze posypat cukrem a polít teplým máslem :)
Přeji dobrou chuť :) Hanka Holišová
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Vypadá to krásně... :) určo vyzkouším.. :)
OdpovědětVymazatMoninka
http://moninkaslife.blogspot.cz/
Ted jsem ty ingredience v rychlosti precetla chlapovi a po chvilce ticha rekl...hmm, to muze byt dobre:-) takze o vikendu vyzkousim..az na to posledni-to neznam a urco doma nemam. Dik za tip, Hani:-)
OdpovědětVymazatJulie