Aktuálně





07 března 2012

Je lepší hubnout sám nebo společně s někým?

Nedávno jsem měla v poradně dvě kamarádky, přišly společně hubnout. Přivedlo mě to k přemýšlení o tom, jestli je lepší hubnout sám, nebo ne…

Řekla bych, že to je velmi individuální. Někomu vyhovuje hubnout sám s podporou svého okolí, někdo k tomu potřebuje zúčastněnou podporu – tím myslím někoho, kdo usiluje o stejný cíl společně. Ale co když ten cíl není stejný?

Pokud se rozhodneme s někým hubnout společně, ať už s kamarádkou/ kamarádem nebo partnerem/partnerkou, manželem/manželkou nebo ještě s někým úplně jiným, měli bychom si v první řadě stanovit přibližně stejný cíl. S tím souvisí také to, že by oba hubnoucí měli mít přibližně stejnou hmotnost (pokud se jedná o dvě ženy, nebo muže). A tak stejně by dvojice muž a žena měli mít přibližně vyrovnaný počet nadbytečných kilogramů (výchozí hmotnost asi stejnou mít nebudou). Tak aby se jejich cíl dal stanovit na stejný úbytek kilogramů.

Co myslíte, může být pro někoho demotivující, když ten druhý má za cíl úbytek 10 kg a podaří se mu tohoto cíle dosáhnout za stejnou dobu, jako tomu druhému se podaří dosáhnout úbytku 3 kg – což byl také jeho cíl (protože v jeho případě to byl maximální cíl, větší úbytek váhy by už nebyl žádoucí)?  Bude ten s nižším cílem nakonec spokojený, že dosáhl svého cíle? Nebo bude zklamaný, protože si bude připadat, že jeho 3 kg jsou nic oproti 10 kg? Těžko říct, ale podle mého názoru zde existuje docela značné riziko, že ten s méně nadbytečnými kily nebude nakonec se svým výsledkem spokojen. Bude možná cítit potřebu vyrovnat se tomu druhému, i když to vůbec není potřeba, protože již jeho výchozí váha byla nižší než cílová váha toho druhého. A bude chtít hubnout víc a tím už se třeba dostáváme na druhou stranu problému s hmotností – bude příliš hubený. A co ten, který musí hubnout více? Nebude ho zbytečně stresovat to, že ten druhý je už na začátku hubenější a nemusí tolik hubnout? Nebo mu to bude spíše pomáhat a bude jeho motivací být „alespoň“ takový jako ten druhý? Ale pak možná bude zmatený tím, že ten, kdo již má jeho cílovou hmotnost, chce ještě hubnout. Opět to je otázkou osobnosti, ale asi je dobré se nad tím zamyslet.

Možná to trochu přeháním, ale záměrně, protože si myslím, že v každém je větší či menší touha po soutěžení. Do určité míry to může být při hubnutí dvojice pozitivní faktor, ale právě z tohoto důvodu by měly být cíle i motivace velice podobné, aby nedošlo k tomu, že jeden z dvojice nakonec nebude tak zcela ztotožněn se svým cílem, i když navenek říká něco jiného.

Pokud se rozhodnete hubnout, je stanovení cíle důležitou součástí. Měl by být reálný a dosažitelný. Protože pokud není příliš reálný, zpočátku může být silně motivující, ale postupně, když se ho nedaří naplňovat, se může změnit v demotivující. Dobrý cíl je tedy ten, který se daří naplňovat a tím dochází postupně k další a další motivaci. Nikde není psáno, že cíl nemůžeme v průběhu hubnutí změnit. Začněte s nižším cílem, když to půjde dobře, můžete přidat, ale dosažení výchozího cíle by pro vás mělo být vždy spojeno s pocitem spokojenosti.

Hubnutí s partnerem/manželem …je to dobré?
Zase je to individuální, jsou páry, kterým to vyhovuje (protože se nemusí dohadovat o tom jestli se bude vařit “zdravé” nebo “nezdravé” jídlo), ale jsou páry, pro které by to mohl být problém. Opět i zde je podle mě důležité mít přibližně stejný cíl. Vždy existuje riziko, že jeden z partnerů bude úspěšnější. Unese to ten druhý? Bude mu to přát? Bude schopen se radovat z výsledků toho druhého (vždyť o tom by také vztah měl být)? Protože partnerský vztah je podle mě složitější než kamarádství, je i takovéto společné hubnutí složitější.  Myslím, že zde hrozí, v některých případech, i mírné ohrožení vztahu.

Takže na závěr mé doporučení: pokud se necítíte při společném hubnutí dobře, máte pocit, že vás něco omezuje, stresuje… tak z toho vycouvejte a hubněte si podle svého- svým tempem!

Máte zkušenosti se společným hubnutím? Co si o tom myslíte? Těším se na vaše názory a komentáře. :o)


Martina Synková

3 komentáře:

  1. Tak toto mi nasadilo trochu brouka do hlavy a neviem či nebudem brať naše spoločné chudnutie s kamarátkou teraz trochu inak. Nicméně ma tak napadlo, že by som ocenila napríklad aj článok o rôznych iontových, isotonických, proteionvych nápojoch a ich účinkoch pri chudnutí alebo posilňovaní a o rôznych iných doplnkoch, pretože o tejto tématike toho veľa neviem a chcela by som sa dozvedieť niečo z úst odborníkov a nie predavačov túžiacich iba po zisku.

    Posielam ešte pochvalu za super blog, ktorý mi za ten krátky čas čo existuje dal toho fakt veľa :) Len tak ďalej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani,
      brouka do hlavy sem ti nasadit nechtěla:o). Ten článek je spíše taková úvaha, protože jak jsem se snažila napsat, každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Není nikde dané, že společné hubnutí je špatná věc, ale také nemusí každému vyhovovat. Pokud ti doteď Váš způsob hubnutí vyhovoval, není důvod abys to přehodnocovala. Ale pokud ne, je dobře, že nad tím přemýšlíš.
      Doplňky stravy jsou široká problematika na kterou jistě časem narazíme a nějaký článek napíšeme. Děkujeme za tip:o). Doufáme, že i nadále Ti bude náš blog dobrým zdrojem informací. Měj se pěkně.
      Martina Synková

      Vymazat
  2. Myslím, že chudnutie s partnerom je efektívnejšie, nakoľko partner vás podrží v období, keď to chcete vzdať a naopak. Je to asi ako pri športe. Keď máte ísť hrať s niekým tenis, tak cítite zodpovednosť voči partnerovi a nechcete ho sklamať, ak neprídete. Iné je to pri individuálnych športoch. Keď sa vám raz behať nechce, tak si poviete, veď pôjdem zajtra. Takže myslím, že rovnaké je to aj pri chudnutí.

    OdpovědětVymazat