Aktuálně





27 února 2012

Paleodieta? RRRrrraději ne!!!

Nepochybuji o tom, že paleodieta, jakožto nový módní hit v oblasti stravování a životního stylu, se některým lidem na první pohled může jevit velice sympatickou a svoji myšlenkou i celkem logickou.

Tato dieta vychází ze skutečnosti, že velkou část (uvádí se 99 %) doby žili lidé jako lovci a sběrači. V praxi to tedy znamená, že je dieta založena na mase, zejména syrovém, rybách, mořských plodech, vejcích, lesním ovoci (jahody, maliny, borůvky …, které má jistě každý v oblibě), ořeších a semínkách (které v žebříčku oblíbenosti pokulhávají), zelenině a bylinkách. Naopak paleodieta vylučuje cokoli, co se objevilo se vznikem a rozvojem zemědělství a chovem domácích zvířat. Pro lepší představu jsou jmenovitě v „dietě doby kamenné“ zakázany obiloviny, pečivo, mléko, mléčné výrobky, cukr, sladkosti, olej, káva, čaj, alkoholické nápoje, brambory a další lilkovité druhy zeleniny (rajčata, papriky, baklažán).

Věřím, že nejen pro preferenci tataráku, čtvrtkilového bifteku se zeleninou a poháru z lesního ovoce jako sladké tečky na závěr, se paleodieta stává rozšířenou. Nepsaným, leč příjemným pravidlem, může být i to, že se v ní nepočítá s kilokaloriemi a kilojouly, nehlídají se ani porce jídel. Jíte jen, když máte hlad (většinou jen jednou nebo dvakrát denně). V případě, že chcete být paleodietářem s velkým P, jako je i její nejznámější propagátor, John Durant, nesmíte zapomenout na chození po čtyřech, navíc ještě bos a házet kamenem.

Zázrak paleodiety tkví, jako ve většině diet, v omezení sacharidů a upřednostnění bílkovin (spolu s tuky). Tím, že se omezí přívod sacharidů ve stravě, si tělo potřebnou glukózu (pro udržení stálé hladiny glukózy v krvi tzv. glykemie, glukózu jako energetický substrát pro buňky nervové soustavy, buňky sítnice a červené krvinky) vyrobí z glykogenu, který je uložen ve svalech a játrech. Glykogen na sebe váže velké množství vody. Proto, pokud naše tělo zmíněný glykogen odbourá, odbourá i vodu. Člověk nejen sníží svoji hmotnost v poměrně krátké době, ale dokonce se i pěkně vyrýsuje, čehož je docilováno i v kulturistice pomocí tzv. sacharidových vln.

Obezřetnému čtenáři je tedy jasné, že pokud po těchto drastických krátkodobých dietách najede na svůj klasický jídelníček, glykogen se ve svalech a játrech obnoví a natáhne s sebou zpět vodu. Hrozba získání ztracených kilogramů je navíc umocněna nevyvážeností jednotlivých živin, minerálních látek a vitaminů. Tato strava totiž není pestrá a nenabídne tělu všechny potřebné látky. Konzumace syrového masa navíc zvyšuje riziko přenosu mikroorganismů a parazitů a vzniku alimentárních onemocnění, jako jsou salmonelóza, kampylobakterióza a listerióza.

Pokud jsem vás stále nepřesvědčila o rizicích paleodiety, vezměte, prosím, na vědomí fakt, že se člověk doby kamenné dožíval v průměru 30 až 35 let.

Tereza Fujáková    

7 komentářů:

  1. Šílené diety? To beru osobně :D Nedávno jsem četla článek někde na iDnesu, docela se podobal tomuto ;)
    Nicméně, zavrhnout paleo v té nejextrémnější formě je jako zavrhnout hubnutí, protože člověk nechce vypadat jako ultrahubený modelky z přehlídek v Miláně... Paleo jako takový není dieta v tom smyslu, jak se slovo dieta obvykle používá,ale životní styl. Až na nějaký výjimky (který se najdou vždycky všude), paleo nerovná se syrový maso... A vyloučit pečivo a výrobky z mouky a sladkosti a podobný určitě není žádný extrém (i když na druhou stranu tak polovina republiky by bez toho asi nevěděla, co jíst :D )
    Většina lidí, co se takhle stravuje, dává hodně pozor na to, co jí - a aby měli všechny makro ok... Nějakým zvláštním způsobem taky existuje spojitost mezi paleem a lidma, co dělají crossfit (podle mě dost hardcore sport, kde by nešlo nějak oblbnout tu výživu) A neběhají u toho po NYC po čtyřech ;)
    Takže když maso nějak upravíš do stravitelný formy, k tomu ovoce, zeleninu, ořechy a semínka... Lepší? :)Paleo cookbook na amazonu viz http://www.amazon.com/Make-Paleo-Grain-Recipes-Occasion/dp/1936608863/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1330561777&sr=1-5
    Možná navrhuju příště podívat se po internetu, nějakých diskuzích, blozích a osobních zkušenostech. Nebo jako můj oblíbenec Alfonso, prostě to zkusit :) http://www.angrytrainerfitness.com/2011/11/angry-trainer-fitness-october-diet-challenge-the-results/

    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Álo,

    naprosto s Tebou souhlasím. Bylo by špatné, ač se ve většině případů děje, že je slovo "dieta" chápána jako hubnutí, něco, co člověk MUSÍ dodržovat a třeba to dělá nerad, dělá to nárazově a krátkodobě, odpírá si svá oblíbená jídla na úkor něčeho, co nikdy nejedl, nebo neměl rád.

    Slovo "dieta", které vychází ať už z latinského slova "diaeta -ae, f.", nebo, a to nemusíme chodit příliš daleko, z anglického názvu "diet" znamená stravu jako takovou, jídelníček, životosprávu, správný způsob výživy.
    Tím pádem je jasné, že paleodieta je životním stylem, ale o tom, zda je správným, můžeme polemizovat.

    Sacharidy, jako pohotový zdroj energie, mají v naší výživě své opodstatnění. Jejich funkci nemohou převzít jen tak bílkoviny a tuky. Jako pádný důkaz lze pokládat např. obecná výživová doporučení dle WHO nebo EFSA, která doporučují 55 - 75 % (EFSA 45 - 60 %) sacharidů z celkového přívodu energie, kdežto 10 - 15 % bílkovin a 15 - 30 % (EFSA 20 - 35 %) tuků a z nich vytvořená a snadněji uchopitelná doporučení založená na skupinách potravin (tzv. výživové pyramidy) dle Ministerstva zdravotnictví, Fóra zdravé výživy nebo americké USDA apod., jejichž základ(na), nebo větší část (často spolu se zeleninou a ovocem) je tvořena obilovinami a výrobky z nich. Nehledě na výše zmíněná doporučení i sám Alfonso, jak píše na svých stránkách, přiznává, že si paleodietu upravoval podle toho, jak trénoval, uznal, že měl nedostatek sacharidů a navíc ji, jak je napsáno úvodem, opravdu držel jako dietu - a to 31 dní.

    Tereza Fujáková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vcelku nova vec,ze sacharidy nejsou jedinym zdrojem energie a nemusime je zahrnout do nasi stravy, proto vetsina instituci neco takoveho zatim znat moc nebude. Ale v USA je na nizkosacharidove diete uz velke mnozstvi lidi, American Diabetes Association (ADA)ji uz uznava jako vhodnou dietu pro diabetiky.Zacinaji se objevovat nazory, ze pro mozek je ketoza vlastne vyhodnejsim zdrojem energie, Alzheimer je vlastne diabetes typ 3 (http://people.csail.mit.edu/seneff/EJIM_PUBLISHED.pdf),atd.tech novinek je spousta. To co se deje s telem, kdyz vyloucite sacharidy, je hezky popsany tady: http://eatingacademy.com/nutrition/is-ketosis-dangerous

      Vymazat
  3. Já jsem zrovna někde četla, že není stanovená RDA pro sacharidy? V tom smyslu, že narozdíl od bílkovin a tuků to prostě bez nich jde ;) Ale nad druhou stranu uznávám, že moje představa o tom, kolik čeho, je ta z různých zdrojů např. na bodybuilding.com a týká se lidí, co hodně makají v posilovně - čili 10-15% bílkovin ve stravě je na můj vkus trochu málo :D Ale to je tak z mýho pohledu ;) Jinak v USDA důvěru nemám, v ostatní instituce taky moc ne ;)
    Podle mě holt záleží na každým, co mu vyhovuje. Když někomu vyhovuje paleo, tak proč ne... Jde o to si to prostě vyzkoušet a uvidíš, jestli ti to sedí, nebo ne :) A to je můj problém s tím článkem - v téhle formě, kdy by člověk jedl syrový maso, je to nejen nechutný, ale ještě ke všemu hazard se zdravým. I když víc asi nechutný :D V té obvyklé formě, jakou většina lidí dodržuje (s tepelně upraveným masem), to musí rozhodně být 100x lepší než průměrná česká strava ;) (nebo aspoň 10x!).
    Co ty na to?

    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Btw. co myslíš, že se stane, když člověk prostě vyloučí sacharidy? Zbude mu, dejme tomu, pár procent z celkových 100? Co se stane pak?

    OdpovědětVymazat
  5. RDA pro sacharidy stanovena je (130 g pro dospělou ženu i muže). Všechny RDA najdeš na adrese: http://www.iom.edu/Global/News%20Announcements/~/media/C5CD2DD7840544979A549EC47E56A02B.ashx

    Je možné, že se ti 10 až 15 % bílkovin zdá málo, v absolutních hodnotách už to vypadá zase jinak. Obecně se doporučuje přívod 0,8 g bílkovin na kg ideální tělesné hmotnosti, u sportovců je toto číslo větší, do 1,7 g (hodnoty nad 2,5 g tělo nevyužije). Jelikož celkový energetický přívod je u sportovců taktéž větší, relativní hodnota bílkovin na úkor celkové energie naopak klesá (může být pak o pár jednotek vyšší než doporučovaných 15 %).

    Vyloučit sacharidy tak, jak uvádíš, a ujíst velká množství bílkovin je (naštěstí) obtížné, ale také zbytečné, nepřirozené a nezdravé. Některé následky byly uvedeny výše, k dalším pak patří (a se sportem souvisí) - nedostatek sacharidů vede k neschopnosti regenerace svalové tkáně a glykogenových zásob ve svalech a játrech, ke zpomalení lipolýzy (říká se totiž, že tuky hoří v plamení cukrů - což znamená, že pro aktivaci spalování mastných kyselin (tedy i tuků) je potřeba určité množství sacharidů, v důsledku nadbytku bílkovin dochází k acidóze, hnilobným procesům ve střevech, dehydrataci nebo i nadbytek energie z bílkovin může vést ke vzniku tuků a tukových zásob.
    Ne nadarmo zde, i jinde, platí "vše s mírou".

    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,Nutričáci.
      Jsem tu chvíli,tak zatím jen letmo:
      -nejprve chválím/ stránky a jejich podobu,zejména jasné představení se jednotlivých autorů,uvedení kvalifikace,medailonků,články reagující na modní témata.../
      -potom chválím /uvádění zdrojů a odkazů i způsob argumentace/.

      Prozatímní podoteky:
      Dieta s/téměř/ vyloučením sacharidů a velkým obsahem tuků má v poslední době renesanci jako "ultimum refugium" dočasně u dětí s léky neovlivnitelou epilepsií určitých typů,medii proběhlo jako "ketogenní dieta".Čili pro Aja i další "atkinsonovce" studijní materiál by byl: Mgr Iva Recová Bakalářská práce v oboru Nutriční terapeut,Ketogenní dieta,Brno,srpen 2011..nedaří se mi vložit:-(.
      Osobně tuto dietu chápu tak,že mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení,nikoli jako doporučeníhodný způsob života.

      V kavárně Stojanovic marně přemýšlím,co bych si dala dobrého,kdybych byla bigotní racionalostravista/nejsem/.Nešlo by "něco" na jídelní lístek zařadit,třeba na objednání?

      Pro Jarmilu/taky jsme rejpoň a prudič:-)/:nějaký pokrok ve kváskovém či jiném pečivu/a recepty pro zcela nezručnou kočičku a pejska?A nestál by za hřích článek o složení běžných chlebů konzumních,trvanlivých i hypermarketových před- a roz- peků?

      A od 9.4.tu visí pod Kdo jsme něčí dotaz-máte představu něaké lhůta na odpovědi?

      Jinak si dovolím doporučit vaše stránky na prohlédnutí svým klientům,nesmysl ani manipulaci jsme zatím nenašla:-).

      Tlustý Poník,diabetolog

      Vymazat